Brno: Kostnice u Jakuba je nejlepší rekonstrukcí roku 2012

28.04.2013 9:49

Kostnice u kostela svatého Jakuba, třetí část brněnského podzemí zpřístupněného veřejnosti, je nejkvalitněji rekonstruovanou stavbou v Jihomoravském kraji za rok 2012. V soutěži Stavba Jihomoravského kraje 2012 jí náleží první místo v dané kategorii.

Brno: Kostnice u Jakuba je nejlepší rekonstrukcí roku 2012
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

 

Jihomoravské stavební společenství hodnotilo stavby v šesti kategoriích od bytových až po vodohospodářské a ekologické objekty. Kromě toho porota udělovala i zvláštní cenu a cenu pro stavby mimo území Jihomoravského kraje.
 
Do rekonstrukce kostnice u Jakuba investovalo město Brno 27 milionů Kč a veřejnosti ji zpřístupnilo v červnu 2012, zhotovitelem byla firma IMOS a FIRESTA. Ve starodávném a do roku 2001 zapomenutém úložišti ostatků ze 17. a 18. století bylo nalezeno přes padesát tisíc pohřbených jedinců a tento počet je řadí na druhé místo v Evropě, hned za pařížské katakomby. Provozovatelem a správcem kostnice je Turistické informační centrum města Brna.
 
V kategorii staveb občanské vybavenosti zvítězilo Divadlo na Orlí, hudebně-dramatická laboratoř DAMU. Novostavba jednoduchých, čistých linií je investicí Janáčkovy akademie múzických umění (218 mil. Kč), zhotovitelem byl UNISTAV. Nová scéna slouží studentům muzikálového herectví a opery i kulturní veřejnosti. Divadlo se pyšní také čerstvým oceněním „Novostavba roku“ mezinárodní poroty Grand Prix architektů. Ve stejné kategorii náleží cena i Informačnímu středisku Veterinární a farmaceutické univerzity. Objekt univerzita dokončila loni v dubnu s náklady 219 mil. Kč. Druhé místo obsadila Fakultní nemocnice u Svaté Anny – ICRC, centrum klinického výzkumu Brno. Projekt za 1,24 mld. Kč dokončila fakultní nemocnice v září 2012. Třetí cenu v tomto typu staveb si odnesla přístavba hotelového zařízení Maximus Resort v Brně-Kníničkách.
 
Tunely jsou nejlepší dopravní stavbou
 
Tunely Dobrovského získaly nejvyšší ohodnocení jako „dopravní a inženýrská stavba“. Stát, resp. Ředitelství silnic a dálnic, v nich od roku 2006 do srpna 2012 proinvestoval přes 7 mld. korun. Tunely jsou součástí Velkého městského okruhu v Brně a jako takové ulevují dopravní zátěži Králova Pole a Žabovřesk. Stavba obou tunelů v daných geologických podmínkách a husté zástavbě patří k největším podzemním dílům v České republice.
 
Druhé místo náleží stavbě Rekonstrukce kanalizace a vodovodu, rekonstrukce inženýrských sítí Brno – Pionýrská, projektu financovanému městem Brnem o nákladech 131 mil. Kč. Jako třetí nejlepší se ve své kategorii umístil projekt Dostavba a rekonstrukce areálu fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně při ulici Žižkova a Veveří – spojovací můstek. Lávka v ceně 6 mil. Kč spojuje nejstarší budovu fakulty stavební s novějším objektem v Rybkově ulici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…