Brno: Na nábřeží obou řek vzniknou nová místa pro rekreaci

28.01.2018 9:37

Dvěma novými projekty, které zlepší přístup ke Svratce a Svitavě, se zabývali brněnští radní. Výsledkem bude doplnění stezky podél řeky Svratky mezi Bystrcí a Komínem o lávky a další prvky, které překlenou obtížně schůdná místa. V Husovicích dojde k obnově parku kolem sochy Miroslava Tyrše na nábřeží Svitavy. Objeví se v něm kašna, lavičky i nové přístupy k vodě.

Brno: Na nábřeží obou řek vzniknou nová místa pro rekreaci
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Rada města Brna včera schválila dva investiční záměry, které Brňanům zpřístupní říční břehy a umožní jim užívat si volného času v zeleni a zároveň v bezprostřední blízkosti městské zástavby.

Na stávající cestě lemující řeku Svratku mezi Komínem a Bystrcí přibydou prvky, které ulehčí lidem průchod v náročnějších úsecích. Po celé trase bylo vytipováno dvanáct míst, která takovou úpravu potřebují – vzniknou tu například lávky, schody se zábradlím, ale také molo pro lepší přístup k vodě.

V Husovicích se nové podoby dočká tzv. Tyršův park, který se rozkládá poblíž ulice Valchařské kolem pomníku Miroslava Tyrše. Pod dohledem odborníka se odstraní nemocné stromy a vysadí nové, úpravou projdou cesty a veřejné osvětlení, doplněna bude kašna, nové lavičky a odpadkové koše.

Realizace obou projektů by mohla proběhnout v následujících dvou letech. „Řeky a jejich nábřeží jsou vždy vyhledávanými místy odpočinku a volnočasového vyžití. Můžou sloužit k rekreaci, stát se prostorem pro pohyb pěších i cyklistů. Brno má velký potenciál v tom, že leží dokonce na soutoku dvou řek. Proto dlouhodobě pracujeme na postupné regeneraci ploch v jejich okolí,“ uvedl náměstek primátora pro oblast rozvoje města Martin Ander.

Celkové investice projektanti odhadují na téměř 25 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…