Brno: Sluneční elektrárna se rozrostla, vyrobí energii pro 150 domácností

12.04.2023 10:23 | Tisková zpráva

Už měsíc se na střechách městských budov instalují fotovoltaické panely. Do půlky dubna jich má být zapojeno přes tisíc. Pokračuje tak projekt městské solární elektrárny, který v pilotním režimu odstartoval loni.

Brno: Sluneční elektrárna se rozrostla, vyrobí energii pro 150 domácností
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Základní škola Merhautova, domov seniorů na ulici Tábor nebo poliklinika na Lesné. To je jen pár příkladů z celkem deseti městských objektů, na jejichž střechách se od začátku března do půlky dubna objevilo nebo objeví 1132 fotovoltaických panelů. U dalších více než 50 budov se jejich zapojení do systému městské solární elektrárny projektuje a v plánu je osadit je panely ještě do konce tohoto roku.

U desítek projektů se s projektovou přípravou začíná. Celkem chce městská akciová společnost SAKO Brno SOLAR do budoucna opatřit solárními panely 650 budov v majetku města.

Teď na jaře se brněnská solární elektrárna rozroste o 455,7 kWp instalovaného výkonu, což znamená, že vyrobí zhruba 447 MWh ročně. Pro představu: čtyřčlenná domácnost, kde se svítí a vaří (nikoliv topí) elektřinou, spotřebuje okolo 3 MWh ročně, tedy jarní rozšíření městské solární elektrárny by hypoteticky uspokojilo spotřebu 150 takových domácností.

Se započtením loňských pilotních instalací, které proběhly na bytových domech na Vojtově a Horově, překročí instalovaný výkon 500 kWp.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …