Brno: Talentované studenty město podporuje

23.09.2019 19:03

Podzim, který před pár hodinami začal, se v Brně ponese ve znamení studentských soutěží. Zapojit se do nich mohou studenti od středních škol po postgraduální úroveň. Ty nejlepší čekají finanční odměny.

Brno: Talentované studenty město podporuje
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Už 30. září má uzávěrku tradiční Brno  Ph.D. talent, soutěž, která letos završí deset let fungování. Pětadvacet studentů prvních ročníků technických a přírodovědných doktorských programů, kteří nejlépe obstojí ve třech soutěžních kolech, získá tříleté stipendium ve výši 100 tisíc korun ročně. To jim umožní soustředit se plně na vědeckou práci a nevěnovat se kvůli výdělku vedlejším činnostem. „Město díky tomu udrží u špičkové vědy schopné mladé lidi, kteří mu pomáhají v rozvoji tolik potřebné znalostní ekonomiky,“ dodala primátorka Markéta Vaňková.

V průběhu října se budou sestavovat a finalizovat účastníci tentokrát týmové univerzitní soutěže, MUNISS. Týmy propojují studenty z různých univerzit a oborů, tak aby se mohli na zadané téma podívat z co nejvíce úhlů pohledu. Letos budou navrhovat nová využití několika brownfieldů – bývalé vojenské jídelny na Žižkově, areálu bývalého FSIK METAL a lokality zahrádek přilehlých k areálu bývalé cihelny v Řečkovicích. Výsledkem jsou pro město inspirativní a inovativní nápady, které může dále využít pro svou potřebu.

Očima mladých

Jak asi bude život v Brně vypadat v roce 2028? Co si o tom myslí středoškoláci, by měla zjistit soutěž vypsaná ve spolupráci města a Knihovny Jiřího Mahena.

Soutěže #BrnoBudoucnosti se mohou zúčastnit mladí lidé od 15 do 20 let. Jejich úkolem je vytvořit literární dílo nebo video, v němž odpoví na otázky, co se jim v Brně líbí, co ne a co jim tu chybí. Termín odevzdání prací je do 30. listopadu, rozsah a další náležitosti zájemci najdou na webu ZDE.

Výherce čekají věcné a finanční odměny, slavnostní vyhlášení výsledků s předáním cen je v plánu příští rok v lednu.

Z rozpočtu města jde aktuálně na popularizaci vědy přes 30 milionů korun, dalších 45 milionů pak míří na podporu výzkumných center, talentovaných studentů, inovačních malých a středních podniků, ale i na činnosti JIC. „Jsou to dobře investované peníze," je přesvědčená Markéta Vaňková. „Brno by mělo být i nadále chytrým, inovativním a vzdělaným městem.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…