Brno: Výstava odhaluje, v čem tkví pouto mezi českým a židovským národem

03.09.2021 12:23 | Tisková zpráva

Až do 30. září je prostor před Mahenovým divadlem na Malinovského náměstí vyhrazen výstavě Záhadné pouto, která zkoumá historii vztahů mezi Izraelem a Českou republikou.

Brno: Výstava odhaluje, v čem tkví pouto mezi českým a židovským národem
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Výstava, k níž vzešel podnět z Velvyslanectví Státu Izrael v ČR, vznikla před rokem v Praze při příležitosti třicátého výročí obnovení diplomatických vztahů mezi Státem Izrael a tehdejším Československem. Jejím spolupořadatelem se nyní stalo Brno, kde byla oproti původnímu umístění v interiéru přenesena do venkovního prostředí.

Návštěvníci dostanou příležitost zkoumat vzájemné vztahy mezi českým a židovským národem na několika vybraných událostech a málo známých fenoménech, od prvních dokladů českého jazyka v hebrejských rukopisech až po znovunavázání diplomatických vztahů po sametové revoluci v roce 1990.

Námět a texty jsou dílem kurátora výstavy, hebraisty a diplomata Roberta Řeháka, který na výtvarné podobě výstavy spolupracoval se studenty ateliéru mediální a didaktické ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

K dispozici je také kniha Záhadné pouto, která rozvíjí téma výstavy a obsahuje i další ilustrace. Lze ji objednat přes Západočeskou univerzitu v Plzni nebo přes Velvyslanectví Státu Izrael v ČR.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…