Bydlení v okolí hradeckého letiště bude klidnější, město omezí výcvik pilotů vrtulníků

23.01.2018 13:01

V letošním roce by mělo dojít k výraznému snížení hluku v okolí hradeckého letiště, který způsobuje výcvik pilotů vojenských vrtulníků. Město bude tento provoz na svém letišti regulovat, pohyby a letové hodiny cvičných helikoptér by se měly ve srovnání s loňským rokem snížit až o třicet procent.

Bydlení v okolí hradeckého letiště bude klidnější, město omezí výcvik pilotů vrtulníků
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Letiště v Hradci Králové funguje v režimu veřejného vnitrostátního letiště bez řízení letového provozu a může jej využívat každý, kdo dodrží jeho provozní řád. V posledních několika letech letiště využívají také soukromé společnosti, které zde zajišťují výcvik pilotů vojenských vrtulníků. „Provoz na letišti se poměrně výrazně zvýšil, a tím i hluk, což je samozřejmě pro obyvatele této části Hradce a okolních obcí obtěžující,“ řekl primátor města Zdeněk Fink. Vedení města se od té doby pravidelně schází se zástupci místních samospráv i společností, které hradecké letiště nejvíce využívají pro výcvik pilotů. „Vyzkoušelo se několik variant, v jakých lokalitách či výškových hladinách je možné výcvik provozovat, ale výsledek nebyl uspokojivý. Problémem není intenzita hluku, která podle měření nepřekračuje hygienické normy, ale jeho frekvence a délka,“ vysvětlil primátor.

Ve srovnání s rokem 2015 je počet vzletů a přistání vrtulníků na hradeckém letišti více než dvojnásobný, v roce 2017 to bylo přes 32 tisíc těchto pohybů. „Takto intenzivní výcvik pilotů vojenských vrtulníků nepatří na letiště, které je blízko obytné zástavby. Cílem je postupně vrátit provoz a pohyby na letišti na úroveň před třemi lety, nelze to ale udělat ze dne na den,“ doplnil primátor Fink. Město v první vlně na svém letišti omezí počet letových hodin a pohybů vrtulníků ve výcviku o třicet procent, přičemž jsou stanoveny i denní limity. Tato regulace se nebude týkat malých leteckých škol, které ve výcviku nepřekročí počet dvou tisíc pohybů a 350 letových hodin za rok. Zároveň bude omezena i doba výcviku vrtulníků v letové zóně hradeckého letiště. Ve všední den budou moci piloti těchto strojů cvičit od 8 do 16 hodin. V sobotu bude doba výcviku omezena od 10 do 14 hodin, v neděli a o svátcích bude výcvik zakázaný. V minulosti přijatá opatření, která se týkala minimálních výšek průletů nad městem a okolními obcemi, změny tvaru a způsob využívání letištního okruhu apod., zůstávají v platnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.