Česká Lípa: Město chce zamezit dalšímu chátrání Kounicova domu

15.02.2019 16:03

Kounicův dům, památkově chráněný objekt v centru České Lípy, by se měl v nejbližší době dočkat nejnutnějšího zabezpečení.

Česká Lípa: Město chce zamezit dalšímu chátrání Kounicova domu
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Konkrétní opatření proti dalšímu chátrání této vzácné budovy bude mít na starosti firma PSD s.r.o. z Děčína, které českolipští radní na svém mimořádném jednání v pondělí 11. února přidělili veřejnou zakázku. Zabezpečovací práce vyjdou město na 7,706 mil. Kč.

„Kounicův dům je v havarijním stavu, při kterém hrozí nejen zničení samotné budovy, ale také poškození sousedních budov nebo zranění chodců, kteří se v blízkosti objektu pohybují. Se zabezpečením památky tak nemůžeme dlouho čekat. Při posuzování nabídek jsme tak nehodnotili pouze nabídkovou cenu, ale také rychlost, s jakou budou firmy schopny zabezpečovací práce provést. Vítězná firma garantuje provést první část prací do 5 týdnů od podpisu smlouvy, druhou část pak do 13 týdnů,“ uvedl českolipský místostarosta Martin Brož.

V první části prací je nutné především podepřít klenby stropů, vyklidit suť a zabednit okna. V druhé části prací, které není možné v zimním období kvalitně provést, je nutné přezdít horní části zdí a poté celý objekt provizorně zastřešit.

Záměrem radnice je přesunout do Kounicova domu Dům dětí a mládeže Libertin

„Podepření kleneb a provizorní zastřešení jsou jen dočasné stavby, které se při budoucí rekonstrukci odstraní. Oproti tomu vyzdění nových zdí už je v podstatě první etapou rekonstrukce Kounicova domu,“ upřesnil místostarosta.

Záměrem radnice je do Kounicova domu přesunout Dům dětí a mládeže Libertin, který se nyní nachází v objektu na Škroupově náměstí. „Současné prostory Libertinu již nevyhovují. Než se však pustíme do rekonstrukce, je nutné zpracovat ověřovací studii. Chceme mít jistotu, že se Libertin do Kounicova domu vejde a navíc v něm bude prostor pro další rozvoj. Byli bychom také rádi, kdyby po rekonstrukci měl objekt širší využití, například pro nejrůznější spolky ve městě,“ doplnila starostka České Lípy Jitka Volfová.

Kounicův dům vyhořel v roce 2015, od té doby jeho dřívější majitel žádné opravy na domě neprovedl. Město objekt koupilo v srpnu 2018 za 1,9 mil. Kč. Na statické zajištění má město v letošním rozpočtu připraveno celkem 11 milionů, na samotnou rekonstrukci chce pak v dalším roce uvolnit dalších 80 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.