Česká Lípa: Vodojem pod kopcem Špičák čeká rekonstrukce

03.09.2021 11:27 | Tisková zpráva

Severočeská vodárenská společnost (SVS) zahajuje další plánovanou investiční akci roku 2021. V České Lípě provede stavebně technologickou rekonstrukci vodojemu Špičák 2A, který slouží k zásobování pitnou vodou pro sídliště Lada. Stavba bude probíhat za provozu vodojemu.

Česká Lípa: Vodojem pod kopcem Špičák čeká rekonstrukce
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Vodojem Špičák 2A se nachází v severní části města Česká Lípa, pod rozhlednou Špičák. Vodojem byl postaven v roce 1975 a v roce 1979 byla provedena přístavba. Objekt slouží hlavně k zásobování sídliště Lada.

Vodojem se skládá ze čtyř akumulačních nádrží o velikosti 1500 m3 (celkový zásobní objem je tak 6 000 m3), dvou vstupních komor, armaturní komory a manipulačního prostoru. Z vodojemu je na centrální dispečink přenášena hodnota provozní hladiny, která je snímána sondou osazenou v měrném válci. Provozní hladina je udržována ve všech akumulačních nádržích stejná.

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí

Důvodem rekonstrukce je dožilý stav technologie i stavebních prvků. Vodojem vykazuje vady betonu, krytí výztuže, její koroze, nedostatečné tepelně-izolační vlastnosti, celkové stárnutí materiálu, koroze ocelových prvků. Veškeré původní potrubí a armatury jsou zkorodované a těžce obsluhovatelné.

Z uvedených technických důvodů rozhodla SVS o stavebně technologické rekonstrukci vodojemu. Rekonstrukce bude probíhat za provozu, na stavbu jsou tak kladeny vysoké nároky na zvýšenou opatrnost při provadění prací, aby nedošlo ke kontaminaci pitne vody v provozované časti.

Investorem stavby je SVS. Stavba byla zahájena protokolárním předáním staveniště 12. srpna 2021. Vlastní stavební práce začnou od 1. září 2021. Podle smlouvy o dílo má být stavba dokončena do 31. prosince 2022.

Je to jedna ze staveb pro okres Česká Lípa, kde pro rok 2021 naplánovala SVS celkem 20 staveb v celkovém objemu 95,94 mil. korun bez DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…