Česká Lípa: Zastupitelé schválili dvě nové obecně závazné vyhlášky

03.06.2020 17:57

Zkrácené doby nočního klidu a novinek v oblasti komunálních odpadů se týkají dvě nové obecně závazné vyhlášky, které schválili zastupitelé na svém jednání 27. května.

Česká Lípa: Zastupitelé schválili dvě nové obecně závazné vyhlášky
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Zatímco obecně závazná vyhláška o stanovení kratší doby nočního klidu je tradiční vyhláškou, která se schvaluje každý rok, obecně závazná vyhláška týkající se komunálních odpadů se aktualizuje po pěti letech.

Doba nočního klidu je zákonem stanovena na dobu mezi 22 hodinou večer a 6 hodinou ráno. Města a obce nicméně mají právo tuto dobu ve výjimečných případech zkrátit. Většinou se jedná o tradiční kulturní akce, o kterých lidé vědí dostatečně dlouho dopředu a mohou se tak připravit na rušnější noc. Významné stížnosti proti jakékoli z pořádaných akcí ve městě v minulosti nebyly.

„Obecně závazná vyhláška o nočním klidu je letos z pochopitelných důvodů tenčí, než v loňském roce. Mnoho krásných akcí, jako je Všudybud, Českolipský majáles, Muzejní noc nebo Městské slavnosti musely být kvůli mimořádným opatřením zrušeny. Jsem přesto rád, že některé akce proběhnou alespoň v pozměněné verzi, jako je například akce Všudybud na kusy, a navíc se můžeme těšit na akce letní a podzimní. Kultura si tak i v našem městě udrží své místo,“ uvedl českolipský radní pro kulturu, sport a cestovní ruch Michal Prokop.

Kratší doba nočního klidu je v letošním roce stanovena u celkem sedmi akcí, některé se konají ve více dnech. Mezi tyto akce patří například letní kino na hradě Lipý nebo Večery s hudbou, v září se mohou lidé těšit na jednorázové akce jako je RockforZUŠ nebo 1. ročník Beer&Food Festu na hradě Lipý.

Celé znění obecně závazné vyhlášky najdete ZDE. (pozn. oproti schválené vyhlášce se akce firmy Fehrer 13.6. ruší)

Do nové obecně závazné vyhlášky týkající se oblasti komunálních odpadů byly doplněny změny v této oblasti, které vyplývají ze změn příslušné legislativy. Do seznamu povinně tříděných složek komunálních odpadů tak přibyly nové druhy, jako jsou kovy, jedlé oleje a tuky. Vyhláška dále shrnuje např. možnosti občanů ukládat nebezpečný odpad nebo možnosti, jak správně naložit s velkoobjemovými odpady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…