Česká Lípa chce manuál pro tvorbu veřejných prostranství

05.09.2021 6:32 | Tisková zpráva

Z jakého materiálu mají být postaveny nové chodníky? Jak mají vypadat lavičky, koše? Jaká reklama je v centru města přípustná? Na všechny tyto otázky by měl odpovědět Manuál pro tvorbu veřejných prostranství, který si chce nechat zpracovat město Česká Lípa.

Česká Lípa chce manuál pro tvorbu veřejných prostranství
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Nyní radnice připravuje zadávací dokumentaci pro veřejnou zakázku. Základní zadávací podmínky českolipští radní již schválili na svém srpnovém zasedání. Hodnotícím kritériem bude cena (90%) a také doba zpracování manuálu (10%). S manuálem město získá strategický dokument, který mu zatím chybí, a který je důležitý pro plánování rozvoje města.

„Manuál by měl stanovit pravidla a nároky města na budování veřejného prostoru, tedy pro všechny činnosti, které se ve veřejném prostoru provádějí, ať už je to výměna mobiliáře, oprava chodníku, silnice, revitalizace parčíku nebo instalace reklamních vývěsek. Pokud město bude mít stanovena tato jednotná pravidla, přispěje to k ucelenosti vzhledu veřejného prostranství ve městě a zároveň se podaří zrychlit přípravu veřejných zakázek. Nebudeme se totiž muset dohadovat, jaký materiál kde použijeme, protože to již bude dané manuálem,“ vysvětlil českolipský místostarosta Martin Brož.

Nejprve bude manuál zpracován pro širší centrum města, tedy pro památkovou zónu a území okolo starého židovského hřbitova u Městského parku až po Smetanovo nábřeží ke Sportareálu. Základem manuálu by mělo být zhodnocení stávajícího stavu, návrhy na zlepšení a stanovení obecných zásad a pravidel pro tvorbu veřejného prostoru, a to včetně výčtu vhodných typů veřejného mobiliáře, jako jsou lavičky nebo odpadkové koše. Manuál se též bude věnovat tzv. reklamnímu smogu a stanovení pravidel pro vhodné reklamní cedule.

„Centrum města je naší vizitkou, navíc zde kvůli památkové zóně budou platit nejpřísnější pravidla, proto s ucelováním a sjednocováním vzhledu veřejných prostranství chceme začít zde. Pokud se manuál osvědčí, necháme jej zpracovat i pro další lokality ve městě. Stanovená pravidla se samozřejmě budou lišit dle lokality a typu výstavby v daném místě. Manuál bude nejdříve sloužit především pro potřeby města, chceme si jeho fungování ověřit v praxi při přípravě městských projektů. Samozřejmě s manuálem seznámíme širokou veřejnost. Pokud se práce s manuálem osvědčí, můžeme jej do budoucna zapracovat do obecně závazné vyhlášky,“ doplnila starostka České Lípy Jitka Volfová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…