Česká Třebová: Pavilon B dosluhuje, Domov pro seniory potřebuje nové prostory

19.01.2023 19:53 | Tisková zpráva

Starosta města Zdeněk Řehák navštívil společně s místostarostkou Petrou Válkovou Domov pro seniory, kterým je provedla ředitelka Sociálních služeb Magdaléna Zemková.

Česká Třebová: Pavilon B dosluhuje, Domov pro seniory potřebuje nové prostory
Foto: rodinnevylety.cz
Popisek: Česká Třebová

Svoji pozornost při této návštěvě členové vedení města upřeli především na starší ze dvou pavilónů. Pavilon B, který se nachází přes řeku za hlavní budovou, byl postaven roku 1910 jako městský chudobinec a lazaret. 

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí

„Práci nám výrazně znesnadňují už samotné dispozice pavilonu B. S prostorem bojujeme hlavně při práci s imobilními uživateli, k nimž se obtížně zajišťuje přístup. Problém také vidím v tom, že zde pokoje nemají svá vlastní sociální zařízení. Do těch společných tak musíme převážet i klienty, kteří by si v rámci svého pokoje byli schopni dojít sami na toaletu nebo k provedení hygieny. Uměle tak podporujeme imobilitu a závislost“ uvedla ředitelka, kterou kromě propozic trápí i stav budovy.

„Pavilon se nachází nešťastně ve svahu u řeky, což samozřejmě přináší problémy s vlhkostí. To je zde asi největší problém. Dále se zde vzhledem ke stáří budovy často vyskytují různé havarijní situace, které vždy okamžitě řešíme, ale nejedná se o koncepční řešení problému,“ dodala ředitelka Magdaléna Zemková.

Opravit pavilon B bez změny dispozic, která by logicky znamenala i snížení kapacity, je prakticky nemožné. Další otázkou je, kde by v případě takové rekonstrukce byli umístěni aktuální klienti. Město tak již v minulosti za účelem rozvoje Domova pro seniory zakoupilo areál bývalé výrobny Böhm-plast technik, který se nachází v bezprostředním sousedství zařízení.

„Při průchodu spojovacím krčkem mezi pavilony má člověk pocit, jako kdyby cestoval časem. Nepovažujeme tento stav za důstojný a dlouhodobě udržitelný. Dnes nám byla prezentována čísla, která jasně říkají, že naprostá většina obyvatel Domova pro seniory pochází z České Třebové, a současně také, že se jedná o klienty nejčastěji ve třetím a čtvrtém stupni závislosti. Při současném demografickém vývoji tak lze předpokládat, že kromě důstojnějších prostorů bude Domov pro seniory potřebovat také navýšení kapacit,“ uvedla pro návštěvě místostarostka Petra Válková, která je v rámci svých gescí zodpovědná i za oblast sociálních věcí.

„V minulosti již byla zastupitelstvu prezentována studie, která pojednávala o jedné z možností, jak v areálu bývalého Böhm-plastu vybudovat další pavilon domova. Vzhledem k finanční náročnosti projektu se pokusíme prověřit i jiné varianty řešení. Již teď je ale jisté, že městu na realizaci nebudou jeho vlastní finanční prostředky stačit. Musíme tedy v krátké době prodiskutovat, kterým směrem chceme jít, a následně začít prověřovat možnosti získání dotačních titulů,“ dodala místostarostka Petra Válková s tím, že nyní by měli budovu Domova pro seniory společně navštívit také další radní a zastupitelé, aby získali základní vhled do problematiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…