České Budějovice: Na čističce budou nová záložní čerpadla

06.07.2021 9:44

Čistírna odpadních vod pro město České Budějovice byla uvedena do trvalého provozu v roce 1969. V první polovině 80. let už ale nestačila zpracovat veškeré odpadní vody, a tak bylo zahájeno její rozšíření a modernizace.

České Budějovice: Na čističce budou nová záložní čerpadla
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

V průběhu prací se postupně zvyšovaly požadavky na kvalitu vyčištěných vod i na technické řešení. V období let 1999 – 2001 byla čistírna intenzifikována. V roce 2002 ji značně poškodila povodeň. Náprava škod proběhla v letech 2002 – 2003 s finančním příspěvkem EU. Modernizace jednotlivých provozních celků se dělá průběžně, od roku 2014 začala obnova aeračního systému aktivačních linek spolu s rekonstrukcí původního automatického řídicího systému a datových linek. V roce 2019 a 2020 došlo i na modernizaci technologie odvodnění kalu.

„Na česlích, v lapáku a usazovacích nádržích se odstraňují plovoucí látky, písek a usaditelné částice. V současné době je primární kal pro každou usazovací nádrž čerpán jedním čerpadlem do vyhnívacích nádrží. V případě jeho poruchy, nebo výpadku dojde k odstavení 50% kapacity, proto je nutné doplnit záložní čerpadla primárního kalu, aby bylo možné využívat plnou kapacitu čističky,“ říká náměstek primátora Petr Holický s tím, že spolu s čerpadly bude provedena úprava potrubních tras s ručními armaturami a související stavební úpravy.

Součástí zakázky jsou i elektroinstalační práce a automatizovaný systém řízení technologických procesů a sledování provozu ČOV. „Práce byly zahájeny v těchto dnech s předpokladem dokončení v říjnu 2021, město za ně zaplatí 3,6 milionu korun bez DPH,“ dodává náměstek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

11:33 Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

V okolí zimního stadionu budou rozmístěny hlídky, které budou řídit dopravu i pohyb osob