České Budějovice: Uzavírka mostu v ulici Karla IV. se blíží

16.07.2021 9:15

Už v pondělí dne 19. července 2021 dojde k úplné uzavírce mostu v ulici Karla IV. z důvodu kompletní rekonstrukce, která potrvá do letošního listopadu.

České Budějovice: Uzavírka mostu v ulici Karla IV. se blíží
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Dopravní obsluha i provoz MHD povede po objízdné trase ulicemi Jirsíkova - Kněžská – Karla IV. – nám. Přemysla Otakara II. – Dr. Stejskala – Široká – Jirsíkova.  Vozidlům, která budou přesahovat okamžitou hmotnost 3,5 t, bude umožněn vjezd i výjezd do centra města ulicí Biskupská.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Most v ulici Karla IV. byl postaven v roce 1970 a po 51 letech je ve stavu, kdy je jeho oprava více než nutná. „K těm zásadnějším závadám patří například výluhy na úložných prazích, stopy po průsacích vody ve spárách mezi nosníky, hloubkově degradovaný beton, korodující betonářská výztuž nosníků, porušený kryt vozovky i chodníku, místy nulová krycí vrstva výztuže, horizontální posun mezi římsou a nábřežní zdí, porušená izolace i korozí oslabené zábradlí,“ jmenuje viditelné nedostatky náměstek primátora Ivo Moravec. A jak bude obnovený most vypadat?

„Nejprve se musí odstranit mostní svršek a vybavení. Na nosníky bude vybetonován nový spádový beton jako podklad pod izolaci, římsy budou monolitické, záchytný systém dostane ocelové kované zábradlí se svislou výplní, vozovka bude živičná, chodníky z kamenných desek nebo s kamennou mozaikovou dlažbou a obrubníkem, spodní stavba a nosníky budou očištěny a sanovány,“ popisuje náměstek a upozorňuje, že si oprava vyžádá celkovou uzavírku. Zhotovitelem je společnost K-Building CB a.s. a město za obnovený most zaplatí  4 120 123 korun bez DPH. „Práce začnou 19. července 2021 a potrvají do 120 dnů od předání stavby. V této souvislosti si dovoluji požádat nejen řidiče, ale i chodce o pochopení a trpělivost,“ dodává náměstek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.