Český Krumlov: Projekt Centrum umění dětem v Klášterech

10.10.2021 11:35 | Tisková zpráva

Příští čtvrtek 14. října se bude od 17.00 hodin konat mimořádné jednání zastupitelstva města. Jedním z projednávaných bodů bude koupě sbírky ilustrací, která by se měla stát základem projektu Centrum umění dětem v Klášterech Český Krumlov.

Český Krumlov: Projekt Centrum umění dětem v Klášterech
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

V dubnu 2020 zastupitelstvo projednalo střednědobý plán rozvoje Klášterů Český Krumlov. Jedním z klíčových úkolů plánu bylo snížení provozní dotace města. Pracovní tým Klášterů vyhodnotil, že cestou k naplnění tohoto úkolu je další profilování a zvyšování atraktivity programové náplně Klášterů, které by mělo pozitivní vliv na zvýšení příjmů a větší míru soběstačnosti.

První výraznou aktivitou realizovanou v souladu s plánem rozvoje je aktuální výstava výtvarníka Jindry Čapka. Prostory v klášteře klarisek byly přeměněny z expozice umění prezentující díla převážně z výpůjček na galerii ilustrací dětských knih. Vysoká úroveň samotných ilustrací, ale též kvalita přípravy výstavy včetně marketingu a vizuálu, ojedinělé klášterní prostory, upřímná vazba autora na Český Krumlov, symbiotické propojení těchto složek, ale také očekávaná poptávka návštěvníků po těžké době tvrdých pandemických opatření vytvářejí silné předpoklady úspěchu. Virtuální prohlídka výstavy.

V době od schválení plánu rozvoje se Klášterům a městu naskytla nová jedinečná příležitost. Otakar Božejovský, spoluzakladatel úspěšného švýcarského nakladatelství Bohem Press a český nakladatel, hledá v Česku umístění pro svoji sbírku ilustrací z dětských knih. Sbírka 583 originálů od 30 autorů z celého světa (včetně zmíněného Jindry Čapka) je působivým průřezem umělecké tvorby vstupující do dětských knih a reprezentuje etapu evropské ilustrace od 80. let 20. století do počátku 21. století. V současnosti se zřejmě jedná o největší mezinárodní sbírku dětské knižní ilustrace v Evropě, do ucelenosti autorů a špičkové kvality ilustrací nemá ve světě téměř srovnání.

Tato světově unikátní sbírka by se mohla stát základem projektu Centrum umění dětem. Přinesla by Klášterům Český Krumlov i městu Český Krumlov velkou publicitu a poskytla by nepřeberné možnosti výstavního využití a navazujících doprovodných programových aktivit.

Podrobné představení, zdůvodnění a rozpracování záměru zahrnuje dokument, který zpracoval Dalibor Pituch je k dispozici zde.

V prosinci 2020 byl zpracován znalecký posudek sbírky. Znalec Miroslav Zika hodnotí sbírku jako vynikající kolekci kreseb a ilustrací od nejlepších ilustrátorů z celého světa, navíc s mezinárodním přesahem. Sbírka je podle znalce světově jedinečnou kolekcí, kterou je prakticky nemožné v současné době nově vybudovat (pro obtížnou dosažitelnost autorů i vysokou kvalitu jednotlivých děl).

Cena sbírky byla na základě znaleckého posudku vyčíslena na jeden milion EUR. Financování má být zajištěno z rozpočtu města, zároveň se město chce ucházet o dotaci Ministerstva kultury České republiky v rámci Akvizičního fondu. Dotace by mohla činit až 70 % celkových nákladů.

Právě odkoupením sbírky a způsobem financování této transakce se budou zastupitelé zabývat na čtvrtečním jednání. Podklady k tomuto bodu jsou již zveřejněny zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…