Český Krumlov: Vyjádření Českokrumlovského rozvojového fondu ke koupi nemovitostí od společnosti ČEVAK

21.10.2022 17:57 | Tisková zpráva

Radní, kterým dneškem skončil mandát, schválili na úterním jednání, aby městská společnost Českokrumlovský rozvojový fond odkoupila nemovitý majetek od společnosti ČEVAK a.s.

Český Krumlov: Vyjádření Českokrumlovského rozvojového fondu ke koupi nemovitostí od společnosti ČEVAK
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Byl to další dílčí krok městské společnosti v získání strategického území, jehož plánovaná koupě je součástí podnikatelského plánu společnosti na letošek. 

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32343 lidí
K podpisu kupní smlouvy ale dojde až po projednání v novém složení rady, která ji může změnit, upravit, nebo dokonce zrušit. K transakci se nyní ve veřejném prostoru vyhranili noví zastupitelé, Českokrumlovský rozvojový fond proto pro úplnost a transparentnost uvádí celou genezi a postup koupě majetku.

Rada města ve funkci jediného společníka v působnosti valné hromady Českokrumlovského rozvojového fondu měla na programu zasedání v úterý 18. října 2022 mimo jiné schválení finální podoby kupní smlouvy, kterou se převádí vlastnické právo k souboru nemovitého majetku z ČEVAK a.s. na Českokrumlovský rozvojový fond spol. s r.o. Jedná se o areál, kde doposud sídlí provozně technické středisko ČEVAK jako správce vodohospodářské infrastruktury města. Areál se nachází na Chvalšinské ulici v Českém Krumlově na příjezdu od Černé v Pošumaví, přímo napojený na silnici I. tř. I/39.

„Předmětný soubor nemovitostí má pro město strategický význam jednak proto, že zde již vlastní nemovitý majetek a zároveň zde má významný majetek vodohospodářský. Území je velmi dobře dopravně obsloužené a je zde veškerá technická infrastruktura,“ říká jednatel Českokrumlovského rozvojového fondu Miroslav Reitinger.

Pozemky o celkové výměře 8 224 m2 mají velmi zajímavý komerční potenciál, rovněž i některé budovy v rámci areálu mohou mít další budoucí využití. Cílem záměru koupě tohoto areálu je získat zde majetkovou kontrolu nad dalším jeho rozvojem a využitím.

„Lokalita je de facto významnou vstupní bránou do města a v kontextu okolní zástavby se zde nabízí celá řada funkcí, které by mohly významně pomoci transformaci území Chvalšinské silnice od zahradnictví až po tenisové centrum. Při vhodné struktuře stavebního programu obsahující i maloobchodní funkce by projekt mohl zajímavým způsobem odlehčit i dopravě ze směru Hořice – Kájov – Chvalšiny,“ uvádí Miroslav Reitinger.

Takto byl projekt navržen do plánu Českokrumlovského rozvojového fondu pro rok 2022, a to včetně předjednané celkové kupní ceny. Plán byl řádně projednán na úrovni jednatelstva, dozorčí rady, zastupitelstva města a následně schválen radou města ve funkci valné hromady. Na všech jednáních byl záměr přijat a hodnocen velmi kladně a schválením plánu se přirozeně stal úkolem pro příslušné období. Znamenalo to řadu úkonů jak pro provozně-technický úsek, tak i pro oblast finančního řízení firmy, kde byla rovněž v plánu schválená opatření prodeje solitérních bytových jednotek v panelových domech za účelem kumulace finančních prostředků k úhradě kupní ceny.

V průběhu roku byly dojednány všechny podrobnosti připravované transakce a dokončení obchodu, schválení a podpis finálních smluv byly závislé na vyhotovení projektové dokumentace, úpravy prostor podnikání v areálu čistírny odpadních vod a smluvního ujednání ve formě dodatku koncesní smlouvy, které prodávajícímu (ČEVAK a.s.) dal jistotu budoucího zázemí provozně-technického střediska v Českém Krumlově mimo prodávaný areál.

Dokumenty nutné k naplnění tohoto předpokladu byly schváleny 26. září 2022. Okamžitě poté byly na obou stranách, kupujícího i prodávajícího, finalizovány smlouvy a organizována valná hromada s cílem dokončit celou dlouho plánovanou a připravovanou obchodní transakci.

„Valná hromada byla svolána řádně plně v souladu s jednacím řádem a finální smlouvy předložené ke schválení byly de facto završením celého schváleného a připravovaného projektu. Z časového sledu jednotlivých kroků je zcela zřejmé, že v průběhu procesu nedošlo k žádným zbytečným prodlevám. Stejně tak schvalování na konci funkčního období Rady města vychází z naplnění předpokladu nutných pro uzavření smluv v podzimních termínech,“ dodává Miroslav Reitinger.

Časový sled
17. 12. 2021 – Plán roku 2022 projednán a schválen v jednatelstvu – bez výhrad
20. 1. 2022 – Plán 2022 projednán na dozorčí radě ČKRF – bez výhrady k záměru koupě
27. 1. 2022 – Plán 2022 projednán na zastupitelstvu města – s usnesením: „Zastupitelstvo města vzalo na vědomí předložený Podnikatelský plán Českokrumlovského rozvojového fondu spol. s r.o. na rok 2022 a doporučilo Radě města Český Krumlov ve funkci valné hromady této společnosti schválení“
31. 1. 2022 – Plán 2022 schválila Rada města při výkonu působnosti jediného společníka Českokrumlovského rozvojového fondu spol. s r.o.
26. 9. 2022 – Rada města schválila uzavření Dodatku č. 3 ke koncesní smlouvě se společností ČEVAK a.s. umožňující konečnou finalizaci nákupu souboru nemovitého majetku na Chvalšinské silnici, Č. Krumlov od firmy ČEVAK a.s. na Českokrumlovský rozvojový fond, spol. s r.o.
18. 10. 2022 – jednání Rady města při výkonu působnosti jediného společníka Českokrumlovského rozvojového fondu spol. s r.o., které přijalo následující:
Usnesení 22/5/2022
Rada města při výkonu působnosti jediného společníka Českokrumlovského rozvojového fondu, spol. s r. o.

1) schvaluje

uzavření kupní smlouvy mezi ČEVAK a. s. IČO 60849657 a Českokrumlovským rozvojovým fondem, spol. s r. o. o koupi souboru nemovitého majetku včetně příslušenství dle předloženého znění za kupní cenu 13 500 000 Kč,

2) ukládá jednatelům ČKRF, spol. s r. o.

a) zařadit na příští konání VH bod – informaci o okolnostech a skutečnostech směřující k uzavření kupní smlouvy uvedené v bodě 1) usnesení,

b) uzavřít kupní smlouvu uvedenou v bodě 1) usnesení až poté, kdy VH v novém personálním složení projedná informaci dle bodu 2, a) usnesení,

3) schvaluje

uzavření nájemní smlouvy mezi ČEVAK a. s. IČO 60849657 a Českokrumlovským rozvojovým fondem, spol. s r. o. na pronájem prostor k podnikání dle předloženého znění, na období do dokončení realizace stavebních úprav na ČOV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…