Český Těšín: Město zakázalo hazard, ministerstvo však povolení neodňalo

06.01.2015 17:55

Obecně závazná vyhláška města Český Těšín č.1/2014, jíž se zakazuje provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her, nabyla účinnosti dne 1. 1. 2015. Ode dne jejího vydání, tj. od 24. 2. 2014, město nevydalo žádné povolení k provozování výherních hracích přístrojů (dále VHP). Neznamená to však, že všechny automaty z města zmizely. Vinou je dvojkolenost zákona.

Český Těšín: Město zakázalo hazard, ministerstvo však povolení neodňalo
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Výherní hrací přístroje povoluje přímo radnice. Od února loňského roku jsme nevydali žádné povolení k jejich provozování a dosavadní povolení s koncem roku zanikly,“ uvedl starosta města Vít Slováček s tím, že skutečně s koncem roku společnosti začaly automaty z provozoven odvážet.

Ovšem ve městě funguje dalších téměř 300 herních zařízení, v zákoně označených jako JTHZ – jiné technické herní zařízení, jejichž provoz povoluje ministerstvo financí. Ze stránek ministerstva je zřejmé že mnozí provozovatelé na ně získali povolení až do roku 2019.

„Přestože ministerstvo deklarovalo, že nebude vydávat povolení k instalování nových herních zařízení, ve skutečnosti tak v průběhu loňského roku povolilo další tři,“ uvedl starosta města Vít Slováček. Dále poukázal na paradox, že pokud společnost již provozuje na určité adrese JTHZ, ministerstvo obcím nehlásí rozšíření jejich počtu nebo prodloužení na další období.

Dalším paradoxem je, že obec nesmí podle nálezu Ústavního soudu kontrolovat a pokutovat provozovatele JTHZ, který se nepodřídil vyhlášce zakazující hazard. Proto město o kontrolu zažádalo Specializovaný finanční úřad v Ostravě. Ministerstvo financí na náš dotaz týkající odebrání povolení na provozování JTHZ odpovědělo, že dosud nebylo zahájeno žádné správní řízení o zrušení povolení pro rozpor s OZV města Český Těšín.

Bohužel, ze stávající právní úpravy obec nemůže sama vykonávat vůli vtělenou do obecně závazné vyhlášky a ústavou zaručené právo na samosprávu je nefunkční. V podobné situaci, kdy se samosprávy snaží se prosadit vyhlášky zajištující pořádek a hlavně jejich vymahatelnost, se ocitá více měst, například Třinec, Havířov a Bohumín.

Český Těšín tak stále jako i další města a obce v zemi čekají na nový zákon o hazardních hrách, který měl mimo jiné regulovat počet heren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tesin.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …