Český Těšín: Místní poplatky a daně zůstávají i nadále beze změn

06.12.2018 10:47

V Českém Těšíně nezdraží pro příští kalendářní rok komunální poplatky. Nemění se také místní koeficient pro výpočet daně z nemovitosti. Ve stejné výši tak zůstane například poplatek za komunální odpady, přestože jeho objem i náklady strmě rostou.

Český Těšín: Místní poplatky a daně zůstávají i nadále beze změn
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Náklady na odpady se rychle zvyšují V roce 2016 město vynaložilo na odpadové hospodářství téměř 22 milionů korun, v roce 2017 to bylo již o čtyři miliony více. Do ceny se promítly zákonné navýšení plateb za odstranění a uložení odpadů, zvýšené mzdové prostředky, vyšší náklady na pohonné hmoty a opravy vozového parku. Skutečné celkové náklady na poplatníka loni vyšplhaly na 1.034 korun, což je více než dvojnásobek platby, kterou hradí občan.

Růst nákladů, jaké nese město, je způsoben také trvalým růstem objemu odpadů. K navýšení množství došlo ve všech komoditách, u směsného komunálního odpadu je to meziroční nárůst 300 tun, u objemného je to již více než 500 tun. Tento trend není jen v Českém Těšíně, ale celorepublikový, a to z důvodu ekonomické stability občanů.

Plná sazba a možné slevy

Českotěšínští občané zaplatí tedy i v roce 2019 beze změn 480 korun na osobu a rok za svoz a zpracování komunálního odpadu, ve snížené sazbě 360 korun (měsíčně tedy 40 nebo 30 korun na osobu přihlášenou k pobytu v našem městě). Naši občané, kteří v daném roce spadají do věkového rozmezí 70 až 79 let, mají 25 % úlevu z poplatku. Plně z poplatku jsou pak osvobozeni všichni, kteří v průběhu kalendářního roku dosáhnou 80-ti a více let. Tyto dvě slevy jsou poskytovány automaticky a není nutné o ně žádat. Úlevu ve výši 25 % mohou také získat osoby mladší 70 let, pokud jsou držiteli průkazů ZTP a ZTP/P; úleva je jim poskytnuta po předložení průkazu.

O slevu na poplatku mohou požádat také občané, kteří bydlí v odlehlých oblastech a k jejichž domu nevede komunikace sjízdná pro svozovou techniku. Pro poskytnutí slevy je rozhodující vzdálenost k nejbližšímu stanovišti, kde mohou odpad odkládat - alespoň 300 m.

Stejný je i poplatek za psa

Město Český Těšín nemění pro další rok ani výši místního poplatku ze psů. Občané bydlící v panelových a nájemních domech a občané s úřední adresou hradí ročně 840 za prvního psa a 1260 korun za každého dalšího. V rodinné zástavbě ve městě je to 240 (za dalšího 360), ve venkovských částech platí lidé 120 korun a za druhého psa 180 korun. Pro starobní a invalidní důchodce, u nichž je důchod jediným zdrojem příjmu, a pro děti pobírající sirotčí důchod platí snížena sazba poplatku 200 korun za prvního a 300 za každého dalšího psa. Občané, kteří jsou držiteli průkazu ZTP/P, jsou pak po jeho předložení od poplatku osvobozeni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…