Cheb: Model poutního kostela v Ambergu se přestěhuje do špýcharu v Chebu

14.04.2022 6:31 | Tisková zpráva

Model poutního kostela Mariahilfberg je v pořadí už dvacátým pátým modelem autora Josefa Hauera.

Cheb: Model poutního kostela v Ambergu se přestěhuje do špýcharu v Chebu
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Za účasti zástupců tesařské cechu z Bavorska, Saska a České republiky a dalších pozvaných hostů se v Ambergu se konala mimořádná slavnost. Před barokním poutním kostelem v Mariahilfberg tesařský mistr Josef Hauer představil další ze svých modelů - model krovu a věže, který vytvořil v měřítku 1:15. Na stavbu těchto dřevěných konstrukcí z 1500 jednotlivých dílů bylo potřeba deseti měsíců. Zvláštností tohoto modelu je, že je na něm detailně znázorněna i barokní fasáda. Tu vytvořil malíř a restaurátor kostelů Dieter Aust.

Slavnost zahájil projev přednesený tesařským mistrem a učitelem odborného výcviku Karlem Müllerem. Poté 84letý Josef Hauer předal své (zatím) poslední mistrovské dílo. Zvláště potěšen byl účastí českých hostů, kdy řekl: „Ve vaší zemi si lidé váží řemeslného umění více než u nás v Německu." Závěrem pak tento model daroval městu Cheb.

Martin J. Preuß, druhý starosta Ambergu, uznale poznamenal: "S modelem tohoto velkolepého poutního kostela vytvořil tesařský mistr Josef Hauer opět dílo, které si zaslouží náš nejvyšší obdiv." Připomněl historicky pěstované vztahy svého města s Čechami a vyjádřil potěšení nad tím, že toto spojení nyní obnovuje cech tesařů a truhlářů.

V zastoupení starosty města Chebu pana Antonína Jalovce poděkovala panu Hauerovi za jeho nádherný dar městu Marcela Brabačová, vedoucí oddělení kultury a cestovního ruchu. Model poutního kostela Mariahilfberg je v pořadí už dvacátým pátým modelem, který bude převezen do chebského špýcharu, aby se stal součástí budoucího Středoevropského centra historických krovů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…