Chrudim: Rekonstrukce lesních cest pamatuje i na zadržení vody v krajině

12.07.2019 10:13

Začátkem prázdnin proběhla kolaudace čtvrté etapy rekonstrukce lesních cest v lesích vlastněných městem Chrudim.

Chrudim: Rekonstrukce lesních cest pamatuje i na zadržení vody v krajině
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Zatímco první tři etapy prací v minulých letech proběhly v hrbokovských lesích, čtvrtá se uskutečnila v lokalitě Dubina mezi Habrovkou a Palučinami.

Lesnická infrastruktura se tentokrát dočkala vylepšení v celkové délce cca 665 m. Původní cesty byly konstruovány pro starší typy mechanizace a jejich stav tak znemožňoval plné využití. Díky rekonstrukci došlo ke zvýšení kategorie cest z 3L na 2L o šířce 3,5 m. Taková cesta je lépe připravena odolávat nasazení stále těžší lesnické mechanizace.

Projekt rekonstrukce pamatoval také na šetrné hospodaření s vodou. Vzhledem k tomu, že se opravený úsek nachází v prudším svahu, je cesta pro případ dešťových srážek opatřena příčným odvodněním a podélnými odvodňovacími příkopy. „Ty ovšem vodu neodvádí do nedaleké vodoteče a tou dále pryč z krajiny, ale zasakovacími pásy ji směřuje do lesa. Tam se voda díky zasakovacím jámám pomalu navrátí do půdy,“ uklidňuje místostarosta Chrudimi Petr Lichtenberg.

Zhotovitelem stavby byla firma ROP-STAV s. r. o. Cena díla je 2 085 000 Kč a Městské lesy Chrudim, s. r. o. získaly na tuto akci dotaci z Programu rozvoje venkova ČR na období 2014–2020 ve výši 80 % z uznatelných nákladů, tedy necelý milion a půl. Na dofinancování zbývajících nákladů přispělo město Chrudim formou investiční dotace částkou necelých 605 tisíc Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…