Chrudim zdarma zapůjčí kompostéry

06.08.2017 10:43

Město Chrudim nabídne zdarma k zapůjčení kompostéry všem, kteří vlastní či mají pronajatý pozemek na území města Chrudim.

Chrudim zdarma zapůjčí kompostéry
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Třídění odpadů je již pro většinu obyvatel naprostá samozřejmost. Papír, sklo, plasty, kovy a nápojové kartony, to vše už napočítáme v řádech tun. Na skládkách přesto končí další cenná surovina, a to biologicky rozložitelný odpad.

„Pořízením kompostérů do domácností ovšem vzniku odpadu zcela předejdeme. To, co by se později stalo odpadem, je využito jako surovina. Pak už koná sama příroda,“ říká starosta města Petr Řezníček.

Město využilo příležitosti a podalo v listopadu 2016 žádost o dotaci do 40. výzvy Operačního programu Životní prostředí na projekt Podpora domácího kompostování města Chrudim. Výzva byla zacílena právě na předcházení vzniků odpadů, a to zejména díky pořízení kompostérů, kontejnerů, štěpkovačů apod. do domácností.

„Náš projekt hodnotící komisi zaujal a byl doporučen k financování. Nyní probíhají práce na přípravách zadávacího řízení pro jejich pořízení,“ říká chrudimský místostarosta Jan Čechlovský.

Záměr počítá s pořízením 1 500 kusů kompostérů. Kromě nich se mají díky dotaci pořídit také nádoby na textilní materiál do sběrného dvora a dvě knihobudky, které budou instalovány na recepci plaveckého bazénu a sportovní haly.

Zájemci o kompostér o objemu cca 900 litrů jednoduše vyplní elektronickou žádost na webových stránkách odpadovecentrum.cz pod odkazem Žádost o kompostér. O kompostér se mohou přihlásit všichni, kdo vlastní či mají pronajatý pozemek na území města Chrudim.

Zapůjčení kompostérů bude ošetřeno smlouvou o výpůjčce uzavírané na 5 let, ve které se občan zaváže kompostér umístit na vlastním či pronajatém pozemku na katastrálním území Chrudim, Topol, Medlešice, Vestec u Chrudimi a Vlčnov u Chrudimi, a to s možností kontroly umístění kompostéru. Dále se zájemce po dobu udržitelnosti projektu zaváže, že bude kompostér využívat k danému účelu, tedy ke kompostování biologicky rozložitelného odpadu.

Kompostéry budou zapůjčeny uchazečům vybraným na základě pořadníku sestaveného z přihlášek poslaných do 30. září 2017. Výpůjčka bude realizována bezplatně a po uplynutí doby udržitelnosti projektu přejdou kompostéry bezplatně do vlastnictví občanů.

Předpokládaný termín zahájení distribuce kompostérů je na konci roku 2017. O veškerých krocích bude město Chrudim průběžně informovat na svých webových stránkách chrudim.eu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…