Další "Mural Art" namaluje v Praze 10 přes víkend Jan Kaláb

27.04.2013 19:20

Praha 10 se stává hlavním městem českého mural artu - neboli velkoplošných venkovních maleb na budovách.

Další "Mural Art" namaluje v Praze 10 přes víkend Jan Kaláb
Foto: wikipedia.org
Popisek: Městská část Praha 10

 

Od pátku 26. až do neděle 29. dubna bude mít veřejnost možnost sledovat realizaci další velkoplošné malby na domě v Mrštíkově ulici ve Strašnicích. Jeho autorem bude přední český výtvarník Jan Kaláb. „Dovoluji si tvrdit, že málokde v Praze jsou místní úřady tak nakloněné mural artu jako v Praze 10. Akce je připravena ve spolupráci s Akademií výtvarných umění a libeňskou galerií Trafačka. Nejedná se přitom o první malbu tohoto druhu v naší městské části. Už v minulých letech vytvořili streetartoví umělci v Praze 10 řadu maleb – mj. na budově základní školy Gutova u oblíbeného skateparku nebo na odvětrávací šachtě metra v ulici Vinohradská. Na základě pozitivních ohlasů obyvatel i návštěvníků těchto míst nyní tento druh umění přinášíme na další plochy,“ uvedla místostarostka Prahy 10 Ivana Cabrnochová (SZ).
 
Autorem návrhu a celé realizace je Jan Kaláb, absolvent ateliéru kresby AVU prof. Jitky Svobodové a předseda o. s. Trafačka, autor konceptu výstavy NAMES 2008 a Městem posedlí 2012 v Galerii hl. m. Prahy. "Přístup Prahy 10 je pro mne důkazem, že když je dobrý nápad a vůle, tak to jde a dělá to všem radost. Malba Jana Kalába je meditativním obrazem, který je pro rušné místo u metra a zároveň v blízkosti poklidného parku ideálním řešením," zdůraznila Blanka Čermáková, koordinátorka Trafačky. "Akce je realizována i v souvislosti s vítězstvím Prahy 10 v soutěži Město stromů 2012/2013. Soutěž Město stromů je celostátní soutěží vyhlašovanou Nadací Partnerství ve spolupráci s městem Strakonice. Úkolem měst je připravit roční kampaň pro své obyvatele inspirovanou stromy a přírodou. Celoroční kampaň Město stromů je zaměřena především na osvětu, spolupráci s co největším počtem občanů, kterým není lhostejné jejich okolí, a na komunikaci v oblasti zeleně a životního prostředí. Její součástí jsou akce pro všechny skupiny obyvatel – děti, mládež, dospělé, seniory, ale i školská zařízení," doplnil starosta Prahy 10 Milan Richter (ODS).
 
Praha 10 podporuje nejen velkoplošné malby, ale i legální graffiti na vyhrazených plochách.. Radnice nepřijímá uměleckou tvorbu writerů na místech, kde je poškozován majetek nejen městské části, ale i soukromých majitelů. Obec vydává velké sumy za postřiky, které zčásti graffiti znemožňují a nově zapojení do tohoto programu nabízí i soukromým majitelům budov v exponovaných ulicích Prahy 10.
 
Mural art na Strašnické vzniká za podpory Dopravního podniku hl. m. Prahy, který zapůjčil vysokozdvižnou plošinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Praha10.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…