Děčín se rozhodl nakoupit elektřinu na energetické burze, ušetřil 7 a půl milionu korun

05.04.2016 12:15

Děčínská radnice se rozhodla vyzkoušet nákup elektřiny na energetické burze. Dodávka silové elektřiny na rok 2017 v objemu necelých 18 tisíc megawatthodin bude v příštím roce levnější o 40 procent a Děčín tím ušetří skoro 7 a půl milionu korun.

Děčín se rozhodl nakoupit elektřinu na energetické burze, ušetřil 7 a půl milionu korun
Foto: decin.cz
Popisek: Děčín

„Samozřejmě jsme věděli, že ceny jdou dolů, ale cena, kterou jsme na Českomoravské komoditní burze Kladno získali, nás přesto pozitivně překvapila. Město namísto 18 a půl milionu korun v příštím roce zaplatí jen něco málo přes 11 milionů,“ uvedl náměstek primátorky Jiří Anděl. Město elektřinu nakoupilo také pro své organizace.

Náklady se tak sníží také děčínskému divadlu, zámku, městské knihovně či centru sociálních služeb. Ušetří rovněž 18 škol a školských zařízení, sportovní zařízení a zoologická zahrada. Náměstek Anděl hodnotí nákup elektřiny na burze jako krok správným směrem.

„Děčín dříve nakupoval energie elektronickou aukcí. Do soutěže se ale přihlásili jen čtyři dodavatelé a poté, co museli být dva pro nesplnění podmínek soutěže vyřazeni, se počet účastníků zúžil na dva. To nesplňuje naše představy o dokonalé hospodářské soutěži, naopak na Českomoravské komoditní burze Kladno jsou trvale přítomni dodavatelé, kteří pokrývají 90 procent českého trhu. Na burze také zcela odpadlo hodnocení zaslaných nabídek, porovnávání se zadávací dokumentací a celý proces uzavírání smluv. To vše za nás dělá burzovní systém. Jít do této formy nákupu elektřiny nám proto přišlo transparentnější a efektivnější, což potvrdil i výsledek,“ vysvětlil náměstek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…