Dějiny Šternberka zmapují kompletní historii města

02.12.2016 14:31

Ve středu 30. listopadu 2016 v 10 hodin byla na radnici slavnostně podepsána smlouva s Univerzitou Palackého k přípravě nové knihy "Dějiny Šternberka". Smlouvu podepsali rektor Palackého univerzity Jaroslav Miller a místostarosta Michal Oborný.

Dějiny Šternberka zmapují kompletní historii města
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

„Na spolupráci při tvorbě knihy se velmi těším a termín zpracování dodržíme, “slíbil při podpisu smlouvy rektor univerzity.

Cílem je vytvořit reprezentativní publikaci o historii našeho města pod názvem „Dějiny Šternberka“. Kolektivní monografie zpracovaná autorským kolektivem složeným z profesionálních historiků a archivářů a případně z jiných přizvaných spolupracovníků, včetně pedagogů působících na Univerzitě Palackého, bude chronologicky zachycovat historii města od jeho počátků do současnosti. Vedoucím osmnáctičlenného týmu autorů je prof. David Papajík, Ph.D. z katedry historie.

Město Šternberk doposud nemá ucelené materiály mapující historii města od počátků (archeologie) a vzniku města po současnost. Množství dílčích materiálů je v archivech různých institucí, nejsou však odborně, badatelsky zpracovány. Publikace bude sloužit nejen studentům, odborné i laické veřejnosti, ale bude i jedinečným materiálem pro další publikace rozvíjející různé kapitoly z historie našeho města.

V listopadu 2015 se uskutečnilo první setkání kompetentních osob, kdy byly diskutovány možnosti tohoto záměru. Zástupci katedry historie Filozofické fakulty Univerzity Palackého nabídli městu garanci, spolupráci přislíbili také zástupci dalších institucí, jako např. Státní okresní archiv Olomouc a Vědecká knihovna v Olomouci.

Práce na publikaci jsou rozloženy do 5 let, termín dokončení publikace je stanoven k 30. dubnu 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…