Dlužníci splácejí Karviné za souhlas s dávkou na bydlení

11.10.2016 20:40

Karvinská radnice stále individuálně posuzuje žádosti o doplatky na bydlení na ubytovnách a jedním z kritérií kromě trvalého bydliště ve městě je také spolupráce se sociálním odborem magistrátu a také splácení dluhů, které příjemci dávek mají vůči městu – na odpadech, na nájemném za byty, na pokutách a na jiných správních poplatcích.

Dlužníci splácejí Karviné za souhlas s dávkou na bydlení
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

„A funguje to: v Karviné jsme za uplynulý rok zaznamenali méně lidí na ubytovnách a dlužníci s námi spolupracují a splácejí své dluhy vůči městu,“ říká náměstek primátora Miroslav Hajdušík. Nejde přitom mnohdy o nijak vysoké částky, pro radnici je důležité, že si dlužníci uvědomí své závazky a spolupracují.

„S dlužníky jsme se už vloni po udělení prvního souhlasu snažili dohodnout alespoň minimální splátky vůči městu, prakticky ihned začalo splácet 67 příjemců dávek a počet v následujících měsících rostl. Celkově nám k 1. lednu letošního roku dlužilo asi 430 příjemců dávek na bydlení okolo 1,6 miliónu korun. Nejvyšší jdou stále přes 50 tisíc korun na jednu osobu. Od ledna až k prvnímu září jsme od nich dostali téměř 244 tisíce zpátky. Mnozí si totiž až při druhém nesouhlasu s dávkami na bydlení uvědomili, že to myslíme vážně a že se jim spolupracovat vyplatí. Dluhy si zkrátka musí uhradit každý a nikdo nemůže spoléhat na to, že když žije z dávek, může se beztrestně zadlužovat a nic neplatit,“ připomněl motivaci programu náměstek karvinského primátora Miroslav Hajdušík.

„Nejde přitom o nijak závratné částky, důležité je, aby dlužník splácet vůbec začal. Lidé nám platí třeba jen 50 korun, ale pravidelně, někteří i tisíce korun měsíčně. Někteří své dluhy za ten více než rok už dokonce srovnali,“ říká náměstek Hajdušík s tím, že počet lidí na ubytovnách v Karviné za poslední rok poklesl, ovšem nyní město čeká na schvalovací procesy nového zákona o sociálních dávkách, který by měl upravit i příspěvky na bydlení a měl by stanovit i omezení pro dobu a příspěvky pro bydlení na ubytovnách. „Připomínky jsme poslali, město Karviná nemá volné byty pro sociální bydlení a doufáme, že zákon projde v rozumné formě, nebude nás zatěžovat dalšími povinnostmi a hlavně – to, co je třeba, že zaplatí stát, nechceme ubírat z peněz obce určených k jiným účelům,“ uzavřel náměstek Hajdušík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.