Dny evropského dědictví otevřou dveře hradeckých kaplí

13.09.2011 8:18

Při Dnech evropského dědictví, které se uskuteční v neděli 18. září, budou moci zájemci v Hradci Králové vkročit zdarma do několika kaplí a kapliček v centru města a jeho přilehlém okolí.

Dny evropského dědictví otevřou dveře hradeckých kaplí
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Zpřístupněny budou kaple sv. Klimenta u Bílé věže a kaple sv. Michala, která je umístěna v chrámu sv. Ducha, varhanní hudba v tento den zazní v kapli sv. Josefa za kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Očím veřejnosti se ukážou také méně známé prostory, mezi které patří nenápadná kaple v Novém Adalbertinu, na Slezském Předměstí budou moci zájemci vkročit do kaple Neposkvrněného početí Panny Marie na Rožberku i blízké kapličky Panny Marie Pomocné. Organizátoři nezapomněli ani na zpřístupnění smuteční síně s židovským hřbitovem na Pouchově nebo dřevěného kostelíku sv. Mikuláše v Jiráskových sadech. Všechny uvedené památky budou 18. září otevřeny v době od 13 do 17 hodin, výjimkou je posledně jmenovaný kostel, kam mohou návštěvníci zavítat v době od 15 do 18 hodin. Vstup do uvedených objektů bude bezplatný.  

V kapli sv. Klimenta ve Franušově ulici u Bílé věže, která byla postavena v letech 1714 až 1717, je pro zájemce navíc připraven půlhodinový odborný výklad vedoucího odboru památkové péče magistrátu města Jana Falty. Uskuteční se o půl druhé, o půl třetí a o půl čtvrté odpoledne. Také v kapli sv. Josefa v ulici Na Kropáčce, která patří k nejvýznamnějším barokním památkám města, je pro návštěvníky připraven doprovodný program. Bude jím varhanní koncert Václava Uhlíře, který zde zahraje ve 14, v 15 a v 16 hodin. Výstavu o restaurování malířské výzdoby bude moci veřejnost vidět v kapli Neposkvrněného početí Panny Marie ve Slavíčkově ulici na Slezském Předměstí. Zajímavostí této památky je, že byla postavena na místě, kde se v minulosti vypínal dnes už dávno rozebraný kopec Rožberk. V těsném sousedství kaple se nachází další zpřístupněná památka, kaplička Panny Marie Pomocné v Jižní ulici. Její existence je již zaznamenána na takzvaném Klierově plánu z roku 1745. Ačkoliv se jedná o nevelkou stavbu, její důležitost jako poutního místa dokládají náhodně nalezené a nedávno odborně zrestaurované nástěnné malby. Zajímavý bude určitě také pohled do kaple sv. Michala umístěné v chrámu sv. Ducha, která pochází z roku 1736.

Veřejnosti málo známou kapli sv. Vojtěcha budou moci zájemci navštívit ve druhém patře Nového Adalbertina na Velkém náměstí. Jedná se patrně o jednu z mála kaplí umístěných v hotelu. Zájemci o židovské památky v Hradci Králové si přijdou na své ve smuteční síni a na přilehlém židovském hřbitově na Pouchově. Kromě prohlídky místa se tady návštěvníci při Dnech evropského dědictví pomocí vystavených obrázků a doprovodných textů dozvědí o zvycích spojených s pohřbíváním židů, o jejich hřbitovech a náhrobcích. Kroky návštěvníků mohou vést také do dřevěného kostelíku v Jiráskových sadech, který byl postaven v letech 1502 - 1510 ve východoslovenské Habuře. V roce 1740 kostel putoval do nedaleké Malé Poľany a v roce 1935 byl koupen do Hradce Králové.

Dny evropského dědictví, které se v ČR konají pravidelně od roku 1991, otevírají veřejnosti brány zajímavých a mnohdy jinak nepřístupných objektů. Informační tiskovina o Dnech kulturního dědictví v Hradci Králové, včetně popisu jednotlivých zpřístupněných památek, je k dostání v informačních centrech.

Magdaléna Vlčková
tisková mluvčí MmHK

Další zprávy z Hradce Králové čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…