Domažlice: Na Čerchově probíhá likvidace chátrajících vojenských budov

18.07.2021 18:01

Více než desetiletá spolupráce mezi zástupci Města Domažlice, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a Ministerstva obrany ČR v oblasti Čerchova dospěla do finále. Do konce letošního roku budou zbourány vojenské budovy na Čerchově, Bystřici a Malinové hoře.

Domažlice: Na Čerchově probíhá likvidace chátrajících vojenských budov
Foto: domazlice.info
Popisek: Domažlice

Nyní je odvezen veškerý azbest, zbourána část budov na Malinové hoře a započala demolice na Čerchově. Práce se naplno rozjedou v období od 12. do 30. července.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18016 lidí

Po tuto dobu bude kvůli bezpečnosti vrcholová část pro veřejnost zcela uzavřena.

Kromě Kurzovy a vojenské věže zůstane stát na Čerchově pouze jedna budova. Bude přebudována Městem Domažlice na zázemí pro turisty. V nově zrekonstruovaném objektu se mohou návštěvníci těšit na restauraci, ubytování pro pěší a cyklisty a muzeum s expozicí o historii Čerchova. Dočasně také zůstane stát budova v soukromém vlastnictví Bistro caffe Čerchov. „Čerchov je významným turistickým cílem, historie jeho využívání sahá až do 19. století,“ říká starosta Domažlic Zdeněk Novák. „Společně s ochranou přírody se podařilo nastavit přírodě šetrný způsob využití území. Možnosti rozvoje turistického ruchu jsou deklarovány schválenou územní studií,“ doplňuje starosta.

„Čerchov a jeho okolí je nejcennější a nejzachovalejší část chráněné krajinné oblasti Český les. Významné jsou především rozsáhlé a zachovalé bukové lesy chráněné jako národní přírodní památka Čerchovské hvozdy. Přírodě blízké lesy jsou útočištěm mnoha chráněných a vzácných druhů živočichů, rysa ostrovida, kočky divoké, tetřeva hlušce, jeřábka lesního, datlíka tříprstého či čápa černého,“ říká Tomáš Peckert z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Vzhledem k významu území pro ochranu přírody je možné financovat likvidaci z Operačního projektu Životní prostředí, specifický cíl 4.1 - Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území.

Zdroj: CHKO Český les

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

19:06 Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

Městská knihovna Jablonec nad Nisou, p. o., uspěla v dotačním programu Veřejné informační služby kni…