Domažlice: V rokli u cesty na Vavřinec vznikají protipovodňové hráze

17.07.2021 15:55

V rokli při cestě od jezdeckého areálu na Vavřineček panuje stavební ruch. Do konce září zde vzniknou hráze (a ve spodní části rokle suchá nádrž), které jsou dalším významným krokem v realizaci projektu ochrany Domažlic před povodněmi a záplavami.

Domažlice: V rokli u cesty na Vavřinec vznikají protipovodňové hráze
Foto: domazlice.info
Popisek: Domažlice

V rokli vznikají přehrážky, které  se chovají jako suchá nádrž a budou se naplňovat vodou pouze při stékání srážkové vody do rokle a současně zadrží i splaveniny.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Jakmile se jimi přehrážky zaplní, budou sloužit jako konsolidační nádrž. Protože k nim ale není možné zajistit řádný přístup, jsou navrženy jako bezúdržbové a z kamenné rovnaniny. Voda pak bude postupně prosakovat mezerami mezi kameny.

Ve spodní části rokle pak vznikne suchá nádrž, která bude zadržovat srážkovou vodu a sníží její průtok. Bude mít rovněž výpusť, která umožní převést pouze takový průtok, jaký odpovídá kapacitě stávajícího betonového potrubí, kterým se srážková voda pouští z rokle do řeky Zubřiny. Protierozní opatření dále počítá i s opevněním koryta toku před erozí, což by umožnilo další zachycení splavenin. Díky záchytu by se pak neusazovaly v potrubí.

Akci podpořilo Ministerstvo zemědělství ČR, které projektu "Protierozní opatření rokle" přidělilo dotaci, a to ve výši nákladů za cenu stavby - 2.962.866 Kč. Správní orgán shledal, že toto meliorační opatření je ve veřejném zájmu. Na realizaci projektu a hospodárné čerpání finančních prostředků dohlíží Plzeňský kraj.

Cílem díla je bránit vodě při přívalových deštích zaplavovat Waldhegerovu ulici a zároveň znemožnit splavování půdy. Podobné byly i důvody, které vedly před 150 lety radu města alespoň částečně problém řešit výsadbou stromů v tehdy zcela holé rokli.

Mezi protipovodňová opatření, které město Domažlice v posledních letech zrealizovaly patří odbahnění rybníků na Zelenově a rybníka Jezero, výstavba vodní nádrže nad Jezerem, zrekultivován byl Petrovický potok, na bývalém vojenském cvičišti byly vybudovány tři nádrže, rozšířen byl most v ulici npor. O. Bartoška a navazující koryto Zubřiny.

Kromě výstavby hrází v rokli se letos počítá i s výstavbou velké nádrže pod rybníkem Tři Vrby za zhruba 7,3 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…