Dvůr Králové nad Labem: Město rozšířilo varovný systém protipovodňové ochrany

08.10.2019 6:32

Město Dvůr Králové nad Labem rozšířilo počet hlásičů varovného a informačního systému protipovodňové ochrany (VISO). Namísto dosavadních 18 jich je nyní po Dvoře Králové nad Labem rozmístěno celkem 109. Má také nové digitální povodňové plány.

Dvůr Králové nad Labem: Město rozšířilo varovný systém protipovodňové ochrany
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

„Doplnili jsme 91 bezdrátových hlásičů v povodňové oblasti města, a to jak v městských částech Verdek a Žireč, tak v dalších vytipovaných oblastech, kde se pohybuje velké množství lidí, jako jsou například nákupní zóna Kaufland, sídliště v ulici Karolíny Světlé nebo ulice 5. května,“ říká starosta Jan Jarolím.

K rozšíření systému došlo na základě zkušeností z povodní v roce 2013, kdy se zjistilo, že systém vytvořený v roce 2009 nepředává sdílené informace v dostatečné kvalitě – nebylo jim dobře rozumět a především se nedostaly ke všem obyvatelům v zátopové oblasti Dvora Králové nad Labem. „Příčinou byl malý počet hlásičů, které byly od sebe umístěny příliš daleko a vydávané zvukové vlny se špatně šířily. Právě díky navýšení počtu hlásičů by k těmto situacím již nemělo v budoucnu docházet,“ vysvětluje manažer krizového řízení na Městském úřadě Dvůr Králové nad Labem Pavel Lev.

Součástí VISO jsou ještě také 3 stávající elektronické sirény

V rámci zprovoznění se 9. října od 16:00 do 17:00 hod. uskuteční zkouška systému. „Jednotlivé hlásiče je třeba správně nastavit, zejména jejich hlasitost. Vzhledem k rozsáhlosti systému se do zkoušky zapojí vybraní pracovníci městského úřadu a jednotky dobrovolných hasičů města. Budeme v jednotlivých lokalitách kontrolovat, zda je hlášení dobře srozumitelné. V této souvislosti žádáme o součinnost také občany města,“ podotýká Pavel Lev. Pokud by tedy měli obyvatelé pocit, že je na některých místech hlášení příliš potichu, nahlas nebo mu není dobře rozumět, mohou kontaktovat přímo krizového manažera na e-mailu: lev.pavel@mudk.cz.

Zároveň s rozšířením VISO došlo k novému zpracování digitálních povodňových plánů města a ORP Dvůr Králové nad Labem, v nichž jsou uvedeny informace a opatření týkající se ochrany před povodněmi včetně mapových podkladů, kontaktních údajů a postupů, jak se v dané situaci zachovat. Dokumenty jsou dostupné na webových stránkách města www.mudk.cz v sekci Město/Krizové řízení a bezpečnost/ Povodňový plán.

Rozšíření varovného a informačního systému protipovodňové ochrany a zpracování digitálních povodňových plánů přišly v součtu na 4 mil. Kč včetně DPH, město Dvůr Králové nad Labem však zaplatilo cca 950 tisíc Kč, zbytek částky, tedy více než 3 mil. Kč, totiž pokryla dotace z Operačního programu Životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …