Dvůr Králové nad Labem: Rekonstrukce ZŠ Schulzovy sady potrvá do příštího května. Některé třídy čeká stěhování

19.08.2018 6:34

Přestože školní rok startuje až za pár týdnů, již od poloviny srpna bude v ZŠ Schulzovy sady nezvykle rušno. Stavbaři zde totiž zahájí rekonstrukci budovy A. Jedná se o nejnákladnější stavební projekt letošního roku, který město Dvůr Králové nad Labem realizuje.

Dvůr Králové nad Labem: Rekonstrukce ZŠ Schulzovy sady potrvá do příštího května. Některé třídy čeká stěhování
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

Celková investice, jež bude rozložena do dvou let, je ve výši 73,7 mil. Kč, stavební práce provede firma Chládek a Tintěra, a. s., Pardubice.

„K budově A bude přistavěna schodišťová věž s novým schodištěm a výtahem, která se napojí na všechna stávající podlaží a zajistí bezbariérový přístup do školy. V podkrovním prostoru budovy vzniknou nové odborné učebny včetně zázemí a v prostorách nad tělocvičnou budou vybudována odborná školská pracoviště,“ popisuje hlavní stavební úpravy Ing. Jan Jarolím, starosta Dvora Králové nad Labem. Dále dojde k rekonstrukci střechy, úpravě venkovních ploch školní zahrady a k rekonstrukci oplocení školy.

Stavba bude realizována za provozu školy. Zatímco v suterénu, 1. a 2. nadzemním podlaží se bude i nadále vyučovat, kvůli rekonstrukci musí zůstat prázdné 3. nadzemní podlaží. Část žáků se tak přestěhuje do náhradních prostor bývalé školy v Komenského ulici č. 795. Ve školním roce 2018/2019 zde naleznou své útočiště třídy 2. A, B, 3. A, B a 4. A, B.

„První den nového školního roku, tedy 3. září před 8. hodinou, budou čekat třídní učitelky na své žáky před budovou v Komenského ulici, aby společně vstoupili do nových prostor,“ říká Mgr. Ivan Jugl, ředitel ZŠ Schulzovy sady, a pokračuje: „Škola ve spolupráci se školní družinou a městskou policií vytvoří dobré podmínky pro bezpečnou cestu do školy. Do školní jídelny a do družiny budou děti chodit s pedagogickým doprovodem. S řadou změn a omezení se po dobu trvání stavby však budou muset vypořádat také ostatní žáci a zaměstnanci školy, kteří budou trávit školní rok v rekonstruované budově.“

Město Dvůr Králové nad Labem získalo na rekonstrukci budovy A ZŠ Schulzovy sady dotaci ve výši 61,2 mil. Kč z Integrovaného regionálního operačního programu. Podle podmínek dotačního programu je však třeba projekt předfinancovat, protože prostředky budou připsány na účet města až po dokončení akce. V rozpočtu města na rok 2018 je na část rekonstrukce vyčleněna částka v součtu 43 mil. Kč.

V uplynulých dnech byla na královédvorském městském úřadu podepsána smlouva o dílo. Zatímco za město Dvůr Králové nad Labem ji signoval starosta Ing. Jan Jarolím, za protistranu prokurista společnosti a zároveň ředitel divize Pozemní stavby Ing. Jan Zavrtálek.

Termín dokončení rekonstrukce je na konci května 2019. „Přípravy této významné investiční akce byly velmi náročné a ne vždy jednoduché. Podařilo se nám však vysoutěžit zhotovitele a jsem přesvědčen o tom, že vybraná firma realizuje stavební práce tak, jak jsme si stanovili, a dodrží harmonogram stavby. Rekonstrukce budovy A ZŠ Schulzovy sady je opravdu nezbytná, proto věřím, že chystané změny ve výuce, k nimž škola v nadcházejícím školním roce musí přistoupit, se u rodičů, dětí i pracovníků školy setkají s pochopením,“ podotýká starosta Ing. Jan Jarolím a dodává: „Je třeba, aby měli žáci pro své vzdělávání a učitelé pro svou práci odpovídající podmínky. Moderní vybavení přispěje k rozvoji školy, díky novým odborným učebnám se zvýší kvalita formálního vzdělávání cizích jazyků nebo přírodních věd. A bezbariérový vstup pro lepší dostupnost je v dnešní době již samozřejmostí. Zrekonstruované prostory navíc budou moci ke svému vzdělávání využívat od dalšího školního roku i žáci školských zařízení z okolních obcí a také děti a mládež, které sem docházejí v rámci mimoškolních aktivit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…