Dvůr Králové nad Labem: Sochu nosorožce Sudána doplnilo pouzdro s jeho ostatky

06.07.2021 16:18

Před dvěma lety byla na ostrůvek okružní křižovatky u oční školy nainstalována socha nosorožce, která ztvárňuje Sudána, posledního samce severního bílého nosorožce na světě, a to v životní velikosti. Socha odkazuje na místní safari park, připomíná ale také osud téměř vyhynulého zvířecího druhu. Nyní k soše, která tvoří jednu z dominant města, přibylo i pouzdro se symbolickým ostatkem Sudána.

Dvůr Králové nad Labem: Sochu nosorožce Sudána doplnilo pouzdro s jeho ostatky
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

Na uložení pouzdra se podíleli oba autoři sochy, umělecký kovář Pavel Vágner a kamenosochař Jan Brož. Uložení se účastnili také královédvorský místostarosta Jan Helbich a ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas, který do pouzdra vložil dokument s daty ze života zvířete, které řadu let prožilo právě v královédvorské zoo.

Myšlenka umístit pouzdro s ostatky uhynulého nosorožce Sudána do sochy vzešla od vedení safari parku, jehož jménem zastupitelka Veronika Tomková oslovila v roce 2019 ostatní zastupitele města. Zastupitelstvo nápad podpořilo, na realizaci samotného umístění pouzdra však kvůli koronavirové pandemii došlo až více než po roce a půl.

Autory sochy Sudána, která je vysoká je bezmála 180 centimetrů a váží téměř 5 tun, jsou dva královédvorští umělci – kamenosochař Jan Brož a umělecký kovář Pavel Vágner. Výroba plastiky trvala přes čtvrt roku. Kamenické práce probíhaly v kamenolomu v Dubenci, odkud pískovcové kvádry pocházejí, kovové části vznikaly v kovářské dílně Pavla Vágnera.

Nosorožce Sudána přivezl do tehdejšího Československa v roce 1975 zoolog a ředitel královédvorské zoo Josef Vágner, v roce 2009 bylo zvíře transportováno zpět do Afriky, konkrétně do národního parku Ol Pejeta v Keni. Zde také bylo ze zdravotních důvodů v roce 2018 uspáno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…