Frýdek-Místek: Náledí nás potrápilo

14.02.2017 10:05

V pondělí v podvečer začal město svírat ledový krunýř a zejména chodci měli problém se na zledovatělých chodnících udržet. Technické služby, které mají na starosti údržbu komunikací, tedy jak chodníků, tak i silnic, nasadily veškeré síly, aby co nejrychleji zmírnily závady ve schůdnosti a sjízdnosti zapříčiněné nepříznivým počasím.

Frýdek-Místek: Náledí nás potrápilo
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„V terénu máme od pondělí 6. února od 17 hodin nepřetržitě 24 hodin denně veškerou techniku určenou k chemickému i inertnímu posypu. Kromě toho provádíme periodicky se opakující ruční posyp chemickými materiály především autobusových zastávek a nástupních ostrůvků přechodů pro chodce. Vyčleněné pracovníky jsme posílili v inkriminovaných časech i o zaměstnance z jiného provozu, kteří prováděli posypy autobusových zastávek a přechodů pro chodce v městských částech Lískovec, Chlebovice, Skalice a Zelinkovice – Lysůvky. Dá se konstatovat, že podmínky se blížily kalamitní situaci. Udělali jsme opravdu vše pro to, aby chodníky, které máme v rámci Plánu zimní údržby ve správě, byly co nejdříve schůdné. Posypovou solí jsme následně ošetřovali na požadavky několika občanů i některé chodníky, které nejsou zahrnuty do plánu zimní údržby, a často jsme museli přistoupit i k ručnímu posypu, protože se technika kvůli špatně parkujícím vozům na chodníky nedostala nebo by hrozilo, že by je při průjezdu poškodila, což nám dlouhodobě ztěžuje samotný výkon. K neprospěchu bylo i to, že v úterý a ve středu, kdy se teploty pohybovaly v rozmezí -3 až -7 st. C, začalo v nočních hodinách pršet, padat mlha nebo jemně sněžit,“ řekl Jaromír Kohut z technických služeb s tím, že od pondělního večera až do čtvrtečního rána bylo v rámci údržby chodníků a místních komunikací použito na 170 tun chemického posypového materiálu (což je téměř 17 % z celkové průměrné roční spotřeby) a také zhruba 70 tun inertního materiálu. 

„Stejně jako v jiných městech i my jsme zaznamenali kritiku na údržbu chodníků. Všechny hlavní chodníky v majetku města, i ty na sídlištích, však byly posypány v limitu, který je stanoven v plánu zimní údržby. Technické služby disponují určitým počtem techniky a lidí, nemůžou být v jeden čas všude. Pokud by to tak mělo být, pak bychom museli nakoupit další techniku a přijmout armádu dalších lidí, což by znamenalo nejen zvýšené, ale i nadbytečné náklady, protože po opadnutí kalamitní situace by stroje stály v garážích a pro lidi by nebyla práce. Co se týká rozsahu udržovaných chodníků, není v našich možnostech, už i kvůli výše zmíněným kapacitním důvodům, ošetřit je všechny. Některé chodníky nejsou v majetku města a některé, i když v majetku města jsou, tak podle zákona nespadají do komunikací, které město musí udržovat. Jsou to zejména chodníky vedoucí ke vchodům panelových domů,“ uvedl náměstek primátora Karel Deutscher. 

Komunikace, tedy i chodníky, jsou udržovány v návaznosti na nařízení města. Vymezen je v něm rozsah, způsob i lhůty zmírňování závad ve schůdnosti chodníků a jsou v něm zároveň vymezeny úseky, na kterých se sníh a led odstraňuje jen částečně nebo vůbec. Zde je nutno zdůraznit, že povinností je zmírňovat tyto závady, nikoliv je zcela odstranit. Kompletní plán zimní údržby, včetně map, harmonogramu i vymezení neudržovaných komunikací, je zveřejněn na webu města.

„Město má ve své správě 352 kilometrů místních komunikací, které nelze ošetřit na každém metru v jednom čase. Nicméně jsme připraveni na letošní charakter zimy zareagovat a po vyhodnocení připomínek občanů přijmout potřebná opatření, která budou ve finančních možnostech města,“ doplnil náměstek Deutscher.

Pozn.: Náklady na zimní údržbu činily v loňském roce 11.855.000 korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…