Frýdek-Místek: Ve městě jsou měřeny emise, data poslouží k výsadbě vhodné zeleně

14.01.2021 7:35

Statutární město Frýdek-Místek se zapojilo do projektu CLAIRO, který se zabývá měřením emisí v návaznosti na plánování a způsob výsadby vhodného typu zeleně, která je schopná pohlcovat a snižovat množství škodlivin, zejména prachu, v ovzduší.

Frýdek-Místek: Ve městě jsou měřeny emise, data poslouží k výsadbě vhodné zeleně
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Ve městě jsou od konce října minulého roku v provozu tři měřící senzory. Instalovány byly na sloupy veřejného osvětlení jak v místech znečištění intenzivní dopravou, tak v klidnější lokalitě, kde je ovšem potenciálním zdrojem znečištění lokální vytápění.

Měří se tak na průtahu městem, tedy na Hlavní třídě v blízkosti ZUŠ, na křižovatce ulic Revoluční a Bruzovská u magistrátu a v lokalitě Panských Nových Dvorů na ulici Spojovací,“ vyjmenoval primátor Michal Pobucký. Měření by mělo být podle tvůrců projektu ukončeno v červnu, aby byly k dispozici údaje o stavu ovzduší jak v letním, tak i v zimním období. Měřící sensory jsou plně soběstačné, napájené z baterie dobíjené v denních hodinách solárními panely. Městu byly zapůjčeny zdarma.

Anketa

Je nemorální chodit na oběd či pivo do hospody, když je to teď zakázané?

hlasovalo: 8782 lidí

„Ve městě každým rokem vysazujeme stovky nových stromů a tisíce keřů, které pohlcují škodliviny v ovzduší, ale také tlumí hlučnost z dopravy. Výsledky projektu nám poskytnou nové poznatky o stavu ovzduší ve městě a doporučí výběr vhodné zeleně a způsob její výsadby tak, aby pomáhala co nejúčinněji snižovat množství prachu v ovzduší. Součástí projektu je totiž také databáze téměř dvou stovek rostlin s prokazatelným vlivem na snížení znečištění ovzduší. Cesta k lepšímu životnímu prostředí se tak ještě zefektivní a naše snažení tomu napomoci se tak umocní,“ doplnil primátor Pobucký.

Naměřená data jsou již nyní k dispozici on-line ve veřejně přístupném systému (ZDE), mohou tedy poskytnout doplňkovou informaci o znečištění ovzduší ve vybraných lokalitách (ZDE).

Projekt CLAIRO byl zahájen v roce 2018 a ukončen má být v roce 2022. Zapojeny jsou do něj města Ostrava, Opava, Třinec, Frýdek-Místek a Karviná. Měřit by se mělo také v Havířově a Rychvaldu.

Projekt je realizován týmem odborníků z několika institucí a subjektů. Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava zajišťuje měření a vyhodnocení dat. Slezská univerzita v Opavě se zabývá návrhem struktury a skladby výsadby zeleně a vytváří on-line databázi rostlin s potenciálem vyššího záchytu znečišťujících látek. Univerzita Palackého v Olomouci se v projektu zaměřuje na vytvoření inovativní zálivky obsahující fytohormony a biostimulanty pro odolnost rostlin. Moravskoslezský kraj se na projektu podílí zejména spolufinancováním a výběrem měst v regionu vhodných pro transfer zjištěných poznatků. Více o projektu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…