Frýdlant: Lékařskou pohotovost najdou pacienti opět v areálu nemocnice

28.09.2019 20:06

Opět v areálu frýdlantské nemocnice najdou od středy 25. září 2019 pacienti lékařskou pohotovost první pomoci pro dospělé. Pohotovost se přestěhovala z dosavadních prostor ve Fügnerovy ulice do přízemí budovy G (bývalá gynekologie) v areálu Nemocnice Frýdlant.

Frýdlant: Lékařskou pohotovost najdou pacienti opět v areálu nemocnice
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Pacientům je k dispozici ve stejný čas, jako doposud, to znamená od pondělí do čtvrtka od 18.00 do 21.00 hodin, v pátek od 17.00 do 21.00 hodin a o víkendech a ve svátcích od 9.00 do 18.00 hodin.

Lékařskou službu první pomoci, takzvanou lékařskou pohotovost, přestala frýdlantská nemocnice poskytovat od července roku 2018. Od stejného data ji začali pod hlavičkou Krajské nemocnice Liberec, a.s. (KNL) provozovat praktičtí lékaři a specialisté z regionu v budově ve Fügnerově ulici. Po převzetí frýdlantské nemocnice Krajskou nemocnicí Liberec, ke kterému došlo letos začátkem prázdnin, teď dochází k logickému kroku, kterým stěhování pohotovosti do areálu nemocnice bezesporu je. „KNL se podařilo zajistit od 25. září 2019 pohotovostní službu v areálu nemocnice v budově bývalé gynekologie, kde jsme našli prostory, které jsou vhodné. Jde o prostory, ve kterých dříve byly operační sály gynekologického oddělení. Nacházejí se v přízemí objektu. Bylo samozřejmě nutné je adaptovat a vybavit pro potřeby vykonání lékařské pohotovosti a plicní ambulance. Protože ta funguje ve stejné ordinaci, jen v jiných časech. Ostatně stejně tomu bylo i dříve, kdy také ve Fügnerově ulici sloužila jedna ordinace pro plicní ambulanci i pohotovost,“ říká lékařský ředitel KNL MUDr. Jaromír Hons Ph. D.

Ordinační doba pohotovosti zůstane zatím stejná, jako byla doposud. V plánu Krajské nemocnice Liberec je ale její rozšíření. „Smlouva s Libereckým krajem na poskytování pohotovosti je stále v režimu do 21 hodin do večera ve všední dny plus víkendové služby během dne. Směřujeme ale k tomu, abychom byli schopni službu lékařské pohotovosti v příštím roce rozšířit tak, aby byla poskytována nepřetržitě, to znamená 24 hodin denně, 7 dní v týdnu,“ vysvětluje jednatel Nemocnice Frýdlant s.r.o. Ing. Jan Rais MBA.

Pohotovost budou i nadále sloužit praktičtí lékaři z Frýdlantska, lékaři z Liberce či lékaři frýdlantské nemocnice.

Přestěhování lékařské pohotovosti zpět do areálu nemocnice ve Frýdlantu proběhlo symbolickým sundáním cedule s nápisem, že nemocnice neposkytuje pohotovost. Nahradila ji cedule s opačným sdělením. Výměny cedulí se ujal vedle lékařského ředitele KNL Jaromíra Honse a jednatele frýdlantské nemocnice Jana Raise i místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka, který má zdravotnictví ve Frýdlantu ve své gesci.

„Vrácení pohotovosti zpátky do areálu nemocnice je logickým vyústěním převzetí frýdlantské nemocnice nemocnicí libereckou. Je to takový milník v pětiletém úsilí o zachování základní zdravotní péče na Frýdlantsku. V této chvíli je to jasný signál, že se nemocnice stává zase nemocnicí, protože je v ní pohotovost, která prostě do nemocnice patří. Pro mě je to symbol toho, že se vše v dobré obrací a že nemocnice začíná znovu fungovat jako nemocnice a ne jako nějaké sanatorium, jak si to vysnil její dřívější vlastník, společnost EUC,“ říká s nadějí místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka a doufá, že se nemocnice odrazila ode dna. „Věřím, že tohle je jen začátek. V posledních pěti letech, kdy byla nemocnice v majetku EUC, šla, co se týče služeb neustále dolů a dolů a v podstatě se dostala na samé dno, kdy se v ní zavíralo v půl čtvrté odpoledne přes týden a o víkendu bylo zavřeno úplně. Lidé do nemocnice přestávali chodit. Teď se situace začíná narovnávat. Já KNL věřím, je to certifikovaná společnost, vlastněná z části krajem, z části městy Liberec a Turnov. Její management ví, co dělá a ví, co region potřebuje. A navíc pacienti, kteří neskončí u nás ve Frýdlantu, ve finále skončí v liberecké nemocnici, takže tam je okamžitá zpětná vazba, jestli ta frýdlantská nemocnice má či nemá opodstatnění. A my všichni víme, že má. Teď tedy musíme apelovat na občany, aby se vrátili zpátky do bezpečné frýdlantské nemocnice, začali využívat její služby a nemuseli se vším jezdit za kopec do Liberce,“ uzavírá Jiří Stodůlka.

Lékařská pohotovost je pacientům k dispozici:
PO - ČT 18.00 - 21.00 hodin
PÁ 17.00 - 21.00 hodin
víkendy a svátky 9.00 – 18.00 hodin

Lékařská pohotovost je určena pouze dospělým. Neošetřují se zde úrazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…