Hlučín: Darkovičky mají nový znak, je na něm svatý Kryštof

24.09.2019 21:10

Městská část Hlučína Darkovičky má zbrusu nový znak, jehož vznik letos inicioval místní osadní výbor. Smyslem znaku je podnítit sounáležitost obyvatel s místem, ve kterém žijí.

Hlučín: Darkovičky mají nový znak, je na něm svatý Kryštof
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

Výtvarné provedení odkazuje na historii lokality a vychází z nejstaršího dochovaného pečetidla tehdy samostatné obce z období konce první poloviny 17. století, které se používalo téměř do konce 19. století. Na vzniku nového znaku se vedle členů osadního výboru i dalších občanů Darkoviček podílel také PhDr. Karel Müller, přední odborník na heraldiku v České republice a autor publikace Znaky a pečetidla obcí a měst na Hlučínsku. Konečné výtvarné ztvárnění je dílem grafického studia Gasaridesign.

Stejně jako na historickém pečetidle, tak i na novém znaku je vyobrazen svatý Kryštof, patron poutníků, který však nedrží hůl, s níž je nejčastěji vyobrazován, ale růži jako mariánský symbol připomínající kapli Nanebevzetí Panny Marie v Darkovičkách. Modrá vlnka zpod světcem symbolizuje darkovičský potok Brudek, dnešní Jasénku. Zelená barva ve znaku symbolizuje zemědělskou krajinu v katastru Darkoviček a také spojení Darkoviček s městem Hlučín, neboť i v jeho znaku převládá zelená. Darkovičky jsou součástí Hlučína od 60. let minulého století. Stejně jako na jiných vyobrazeních, také na darkovičském znaku má svatý Kryštof v náručí Ježíše, kterého podle jedné z legend přenášel přes rozvodněnou řeku.

Tomáš Matýsek představuje nový znak Darkoviček

Tomáš Matýsek představuje nový znak Darkoviček

Svatého Kryštofa do znaku Darkoviček jsme zvolili proto, že je to symbol, který byl s obcí spojován minimálně od půlky 17. století, ze kdy je dochována listina s pečetidlem, až do konce 19. století. Existuje ale hypotéza, že historické pečetidlo se světcem se mohlo používat již od půlky 16. století, kdy si ho takto nechal zhotovit majitel panství Kryštof Bzenec. Svatý Kryštof tedy představuje jakýsi most překlenující dobu více než pět století a spojující dnešní občany Darkoviček s jejich dávnými předky.

K zachování kontinuity mnoha generací tak není třeba soch a pomníků, stačí takový symbol, který lidem dodá pocit hrdosti na bohatý historický odkaz. V současné době necháváme zhotovovat znak i s informačními tabulemi, které budou umístěny v darkovičském kulturním domě. Také jsme nechali vyrobit samolepky se znakem a rozdali jsme je občanům Darkoviček do schránek. Věříme, že nový znak přijmou za svůj různé spolky z Darkoviček a budou ho používat při reprezentaci naší městské části.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…