Hlučín: Muzeum Hlučínska je součástí mezinárodní sítě

23.10.2022 11:38 | Tisková zpráva

Muzeum Hlučínska sklízí úspěchy na české i mezinárodní scéně. Ačkoliv se jedná o docela malou instituci, postupně si získává respekt odborné veřejnosti. V letošním roce jsme se o tom mohli dobře přesvědčit.

Hlučín: Muzeum Hlučínska je součástí mezinárodní sítě
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

Nová definice muzea

V srpnu byla na generální konferenci Mezinárodní rady muzeí v Praze schválena nová definice muzea a Muzeum Hlučínska u toho nechybělo. Může se zdát, že se jedná o zcela nepodstatnou záležitost, nicméně každý obor lidské činnosti podléhá vývoji, muzejnictví nevyjímaje. Přijetí nové definice nejenže deklaruje, jakou roli by muzea měla ve společnosti zastávat, ale také vytváří závazný rámec pro jejich činnost. „Protože Muzeum Hlučínska dlouhodobě usiluje o změnu stereotypního nazírání muzejnictví, vnímáme výsledek pražské konference s nadějí a radostí. Nová definice totiž věrně odráží to, co se Muzeum Hlučínska již dávno snaží naplňovat,“ prozradil muzejní pedagog Jiří Neminář.

Součástí generální konference světových muzeí byly také exkurze do českých, moravských a slezských regionů. Do Slezska zavítalo okolo čtyřiceti zástupců z celého světa, kteří v rámci zvolených cílů navštívili Český Těšín, Frýdek, Opavu, ale také Hlučín. Pro město i muzeum bylo nejen velkou poctou, stát se součástí této mezinárodní akce, ale také zde nastala příležitost získat vzácnou zpětnou vazbu. Vždy se totiž hodí vědět, co funguje dobře a co by se dalo dělat jinak nebo dokonce lépe.

Nová „pražská“ definice muzea

„Muzeum je stálá nezisková instituce ve službách společnosti, která odborně zpracovává, sbírá, konzervuje, interpretuje a vystavuje hmotné i nehmotné dědictví. Muzea jsou otevřená veřejnosti, přístupná a inkluzivní. Podporují a rozvíjejí rozmanitost a udržitelnost, fungují a komunikují eticky, profesionálně a za účasti různých komunit. Nabízejí rozličné podněty pro vzdělávání, potěšení, reflexi a sdílení vědomostí.“

Pocta pro muzeum

Muzeu se v letošním roce dostalo také symbolické pocty, když byl do senátu Asociace muzeí a galerií ČR zvolen Metoděj Chrástecký. Úlohou muzejního senátu je koordinace rozvoje muzejnictví, dohled nad přípravou oborové legislativy, řízení činnosti muzejní asociace a určování směru českého muzejnictví. „Aktuálně řešíme problematiku takzvaných detektorářů, to je nejrůznějších amatérských hledačů, kteří pomocí detektorů kovů hledají v zemi pozůstatky minulosti. Chtěli bychom zužitkovat jejich potenciál, zejména aby více spolupracovali s odborníky. Komunita detektorářů je velmi činorodá a pokud přijme za své i metodické zásady, bude to určitě k oboustrannému prospěchu,“ sdělil Metoděj Chrástecký. V muzejním senátu zasedá pouze 14 osob z celé republiky a Muzeum Hlučínska zde reprezentuje celý Moravskoslezský kraj. „Vnímáme to nejen jako závazek, ale především jako výzvu. Naskýtá se zde možnost nejen být nejniternější součástí vývoje celého oboru, ale také patřičně reprezentovat náš region,“ shrnul svou novou roli ředitel muzea. 

Nárůst celostátní prestiže

Muzeum Hlučínska je v současnosti zapojeno do dvou celostátních projektů, do kterých bylo přizváno. Možná to něco svědčí o stoupajícím renomé této městské příspěvkové organizace. První projekt síťuje česká muzea, která originálně přemýšlejí nad muzejnictvím, nebo zkrátka chtějí dělat muzea „jinak“. Organizátoři si od propojení slibují efektivnější výměnu informací a inovativních přístupů. Druhý projekt se zaměřuje na rozvoj mimoškolního vzdělávání v muzeích a knihovnách. V jeho rámci má vzniknout řada nových edukačních programů, které připraví v úzké kooperaci muzejní a knihovní pedagogové s učitelkami ze Základní školy Rovniny. Programy budou reagovat na aktuální potřeby učitelů, přičemž má být kladen velký zřetel na místně zakotvené učení. To znamená, že látka školních osnov má být podávána lokálním perspektivou – nebo jinak řečeno, prostřednictvím místních reálií. 

Velkou roli na dosavadních úspěších muzea sehrálo také uplatňování inovací a digitálních technologií. Aby měla průkopnická úloha muzea smysl, je třeba zprostředkovávat nabyté zkušenosti také na odborných grémiích. Pokud se totiž o jeho práci nedozví odborná veřejnost, bude mít poloviční smysl. Proto je třeba se tu a tam zúčastnit konference a prezentovat, co je v Hlučíně nového. Naposled k tomu došlu na celostátním sjezdu českých historiků v Ústí nad Labem, který se konal na konci září. Problematice muzejnictví zde byl věnován jeden z dvacítky přednáškových panelů a Muzeum Hlučínska zde představovalo inovativní možnosti expozic. Na závěr je třeba dodat, že díky využívání virtuální reality si muzeum také mimoděk opatřilo nezanedbatelnou bezplatnou reklamu na internetových prohlížečích. Při zadání pojmů muzeum a virtuální realita totiž po placených stránkách mezi prvními vyskakuje právě odkaz na Muzeum Hlučínska. Doporučuji návštěvu nejen webových stránek, ale právě muzea samotného!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…