Hodonín: Nemoci se nevyhýbají ani stromům

13.03.2020 19:33

Vlnu reakcí vyvolalo plánované kácení desítek let starých stromů v ulici Sukova. Pětice až dvacetimetrových javorů mléčných, které roky dotvářely zelenou kulisu ulice a byly její nezbytnou součástí, šla k zemi a lidé se ptali proč.

Hodonín: Nemoci se nevyhýbají ani stromům
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Na vině byl neutěšený zdravotní stav dřevin, které byly nestabilní a představovaly tak velké nebezpečí zejména pro chodce na přilehlém chodníku.

Jak jsme již několikrát informovali, od roku 2010 v Hodoníně probíhá inventarizace stromů. Jejím cílem je získat přehled o lokalizaci, zdravotním stavu a optimálním plánu péče o stromy přímo v prostředí města. Součástí vypracovaného plánu péče o dřeviny je však také navržení nutného kácení stromů, které jsou pro své okolí nebezpečné nebo nejsou z hlediska životaschopnosti perspektivní. Kácení tedy není svévolnou aktivitou, ale vždy vychází z návrhu certifikovaného arboristy, který podrobně kontroluje každý jednotlivý strom. Na základě toho pak specifikuje zdravotní stav stromů, které mnohdy trápí řada chorob. Kromě infekcí, plísní a houbových chorob často trpí špatným nasazením kosterního větvení, které nemusí být na první pohled pro laiky zřejmé. Je nutné podotknout, že kácení je vždy až poslední možností související zejména se zajištěním bezpečnosti občanů a předchází tomu nejdříve ošetření stromu.

Konkrétní stromy v ulici Sukova nebyly výjimkou. Dřeviny byly napadeny infekcí a dřevokaznými houbami, které byly patrné zejména na kmenech. Některé javory byly navíc odumřelé a bez vrcholů. Koruny ostatních vykazovaly zlomy, včetně proschlých větví větších průměrů. Na kmenech byla patrná také řada hlubokých dutin a trhlin, která v kombinaci s váhou korun, jež tyto kmeny nesly, znamenala značné riziko rozlomení stromu nebo pádu velkých větví. Z hlediska jejich polohy v blízkosti frekventovaného chodníku a komunikace bylo nebezpečí pro chodce a motoristy zásadní. Pomineme-li tyto skutečnosti, je nutno si také uvědomit, že lidé zodpovědní za péči o zeleň se v případě nerespektování posudku arboristy vystavují nebezpečí postihu, dojde-li k nehodě a škodě na zdraví či majetku.

Kácení se však netýká jen této lokality. Stejně jako zde i v jiných oblastech vždy počítáme s adekvátní náhradní výsadbou, která zajistí, že daná lokalita zůstane stále zeleným, příjemným místem k životu i do budoucna. V případě ulice Sukova se počítá s obnovou zeleně v počtu pěti kusů dřevin stejného druhu. Náhradní výsadby budou realizovány částečně již na podzim tohoto roku, v dalších etapách pak na jaře a podzim roku 2021.

Bližší informace ke stromům nejen v Hodoníně najdete na stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…