Hodonín: Občané budou rozhodovat o projektech, které vylepší město

23.09.2019 13:02

Již ve středu 25. září od 16 hodin v sále Evropa se veřejnost dozví, jaké konkrétní projekty navrhli jejich autoři v rámci akce „Vylepšíme Hodonín společně“. V procesu participativního rozpočtování budou mít občané možnost rozhodnout o tom, které z nich budou financovány z městského rozpočtu. Hlasovat budou moci následně v elektronické anketě.

Hodonín: Občané budou rozhodovat o projektech, které vylepší město
Foto: wikipedia
Popisek: Hodonín

Město Hodonín se rozhodlo vyčlenit pro tyto projekty částku 2 miliony korun z rozpočtu na rok 2020, přičemž celkové náklady na každý z nich musí splňovat rozmezí od 50 do 500 tisíc korun. Projekty budou hrazeny v plné výši a to, kolik uchazečů se nakonec dočká realizace svých nápadů, bude záviset na konečném pořadí v elektronické anketě.

Celkem přišlo 17 návrhů na vylepšení veřejných ploch, do finální obhajoby nakonec postupuje deset z nich. "Pracovní skupina složená z vedení města a vedoucích dotčených odborů doporučila nezařadit do hlasování celkem sedm projektů, které se většinou týkaly lokalit, jež plánuje město do budoucna koncepčně řešit, jako je například lokalita Lesoparku Bažantnice, dětského hřiště v blízkosti pošty, zeleně naproti Domu umělců apod." řekl místostarosta Ladislav Ambrozek. Jejich autory si tak pozvali ve středu 18. září na individuální setkání, kde jim vysvětlili důvody nezařazení a domluvili se s nimi na další spolupráci. "Většinou v daných lokalitách provedeme dílčí úpravy podle návrhu předkladatelů nebo budou přizváni k projednávání budoucí podoby lokality, které se projekt týkal. Určitě nechceme, aby tyto nápady zapadly, jsme rádi, že se občané zapojili a moc jsme všem poděkovali. Všechny schůzky byly oboustranně velmi příjemné a vstřícné," dodal místostarosta.

Hlasovat o vítězných návrzích se bude elektronicky, a to jak přímo v sále Evropa pomocí připravených tabletů, tak i následně ve veřejné anketě. Pro účast budou potřebovat zájemci pouze telefon, na který jim přijde přihlašovací kód. Stejně tak na třech místech ve městě budou po celou dobu ankety k dispozici tablety, jejichž prostřednictvím bude moci veřejnost odevzdat svůj hlas. Průběžné výsledky z ankety budou pravidelně zveřejňovány.

Účelem této akce bylo především vtáhnout obyvatele města více do rozhodování o tom, na co bude použita část městského rozpočtu a dát jim příležitost k tomu, aby sami navrhli projekty, které chtějí. Mezi návrhy se objevují například dětská hřiště, projekty týkající se zeleně či vylepšení městského mobiliáře. Velmi si vážíme všech, kterým není kvalita života v Hodoníně lhostejná a snaží se společně s námi pracovat na zlepšení podmínek pro všechny občany města. Je to dlouhá cesta, ale i díky podobným projektům se může Hodonín postupně posunovat dopředu," řekl starosta Libor Střecha.

Sběr projektů byl prodloužen až do 23. srpna, v elektronické anketě budou moci lidé následně hlasovat až do 30. listopadu 2019. Anketa bude spuštěna v den obhajob projektů, tedy od 25. září 2019!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …