Hodonín: Odemčením řeky Moravy byla zahájena plavební sezona

03.05.2023 13:32 | Tisková zpráva

Prvomájové odpoledne patřilo tradičně odemykání řeky Moravy a Baťova kanálu. V Přístavišti U Jezu se sešly desítky lidí, kteří využili slunečný den a vyrazili k řece. Doprovodný program v režii přístaviště si nenechaly ujít zejména rodiny s dětmi.

Hodonín: Odemčením řeky Moravy byla zahájena plavební sezona
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Odpoledne zpříjemnila swingová skupina JuKi Band a zájemci se mohli vydat na plavbu po řece Moravě na lodi Konstancii nebo dalších plavidlech. Pro děti byl připraven doprovodný program na několika stanovištích, kde se hlavně kreslilo a malovalo. Obrázky zdobily nejen obličeje nejmenších holek a kluků, ale malovalo se i na kamínky a kdo chtěl, nakreslil si s výtvarníkem Petrem Přikrylem klíč, který poté sloužil jako volná plavenka. Symbolické klíče se však rozdávaly i poté. Zájemci, kteří chtěli, odemkli pomyslně řeku společně s pozvanými hosty. Slavnostního okamžiku na lodi Korálce se zhostil starosta Hodonína Libor Střecha a následně také primátor Holíče Zdenko Čambal. Krátce předtím plavební sezoně požehnal děkan Josef Zouhar.

Tématem, které starosta města otevřel při svém proslovu, bylo připravované přístaviště a splavnění Baťova kanálu až do Hodonína. „Dnes jsem absolvoval už několik odemykání, hlavně na toku Baťova kanálu, kde byl i ministr dopravy pan Kupka, který potvrdil a řekl, že peníze na výstavbu hodonínského přístavu i na opravy nábřežní hrany jsou schváleny. Teď už jenom čekáme až se začne stavět plavební komora v Rohatci a následně poté, by se mohlo začít tady v Hodoníně,“ sdělil nejnovější informace starosta Libor Střecha. Jak dále doplnil, příští rok se počítá se zahájením prací na nábřežní hraně přístaviště a na to naváže v dalším období i výstavba velkého přístavu. Ten v Hodoníně pojme až 80 rekreačních plavidel. Co se týká výstavby plavební komory na Baťově kanále, zde by v květnu mělo dojít k podpisu smlouvy se zhotovitelem stavby. „Na základě informací z Ředitelství vodních cest, které je investorem stavby, by se mohlo začít ještě letos. Pro Hodonín je to velmi dobrá zpráva,“ doplnil starosta. Letošní plavební sezony se však změny nedotknou a bude probíhat stejně, jako byli lidé léta zvyklí, tedy plavbami po hlavním toku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…