Hodonín: Radniční věž dočasně přišla o svoji špičku se schránkou

05.05.2023 7:29 | Tisková zpráva

Horní část radniční věže právě prochází rekonstrukcí. Pracovníci odborné firmy za pomoci vysokého jeřábu 3. května odpoledne sundali z vrcholu věže špičku s historickou schránkou. Nikdo do té doby netušil, zda se ve schránce něco ukrývá a co by se v ní mohlo nacházet. Žádné informace o schránce ani jejím obsahu totiž nebyly známy. Po sundání špičky se ukázalo, že schránka byla naposledy otevřena v roce 1999. Z této doby také pocházely jediné dokumenty, které v sobě ukrývala.

Hodonín: Radniční věž dočasně přišla o svoji špičku se schránkou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Velkým překvapením pro všechny bylo zjištění, že schránka neobsahuje nic ze starší doby. Vloženy do ní byly pouze zpráva o volebním období let 1994-1998, brožurka popisující procházku městem a jmenný seznam lidí, kteří v roce 1999 provedli oplechování věže. Schránka však rozhodně nezůstane do budoucna prázdná. Rádi bychom příštím generacím zanechali nějakou upomínku na naši dobu a život ve městě, například mince a bankovky, noviny či městský zpravodaj, informace o covidové pandemii, tornádu, uprchlické krizi či nějaký vzkaz. Co konkrétně bude schránka obsahovat, to se dozvíme přibližně za měsíc, kdy se plánuje její návrat na špici věže radnice.

Rekonstrukcí prochází pouze horní část věže. Hlavní práce se budou týkat instalace moderního zařízení na vnější ochranu budovy před blesky, opravovat se bude část dřevěné konstrukce včetně oplechování a středový sloupek. Práce potrvají přibližně do konce měsíce července a město vyjdou na 6,7 milionu korun.

Radniční věž je součástí památkově chráněné budovy radnice z let 1902-1904. V příštím roce 10. července uplyne 120 let od jejího otevření. Velkou rekonstrukcí prošla budova v prvních letech našeho století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…