Hodonín: Ukázka třídění odpadu přilákala školy i veřejnost

09.06.2022 12:18 | Tisková zpráva

Co skrývají černé popelnice? A co vše do nich nepatří? Podívat se přímo do útrob popelářského vozu a pod ruce pracovníků, kteří odpad třídí, měli příležitost všichni, kteří 7. června dopoledne zavítali na Masarykovo náměstí. Cílem akce bylo přímo v praxi ukázat, co vše lze ze směsného komunálního odpadu ještě dotřídit.

Hodonín: Ukázka třídění odpadu přilákala školy i veřejnost
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Starý koberec, dětská autosedačka, léky, spousta pet lahví, kartonů i jednorázových plastů. To vše skrýval mimo jiné popelářský vůz, který svůj náklad vysypal přímo na Masarykovo náměstí. Zde už čekali pracovníci specializované firmy, kteří do připravených popelnic třídili jednotlivé komodity.

Právě třídění je jednou z možností, jak přispět ke snížení nákladů na odpadové hospodářství. „Město Hodonín má rozpočet na odpadové hospodářství kolem třiceti a půl milionu, z poplatků se vybere něco přes deset milionů. Zbytek hradí město z rozpočtu. Jde o to, že legislativa nás tlačí, abychom zvyšovali protříděnost a samozřejmě se zvyšují i veškeré poplatky za skládkovné, řekl garant odpadového hospodářství, místostarosta Ondřej Fialík.

V poplatcích od občanů je zahrnuto 47 % veškerých nákladů za odpadové hospodářství. Aktuální výše poplatku pro dospělého je 600 Kč. Skutečné náklady na jednoho občana však v roce 2021 činily téměř 1 300 Kč. „Pokud občané chtějí zachovat aktuální výši poplatků za svoz, tak jedna z mála možností, jak se k tomu připojit je, že se bude více třídit,“ dodal místostarosta.

Osvětovou akci uspořádalo oddělení odpadového hospodářství a zeleně ve spolupráci s Tesprou Hodonín i organizací Ekokom. Zúčastnily se jí také žáci několika základních škol.

Obsah popelnic jasně ukázal, že v třídění mají obyvatelé Hodonína stále rezervy. „Ve směsném komunálním odpadu se obvykle nachází přibližně 60 až 70 % vytříditelných složek. Právě tento rozbor nám řekne přesná data. Vzali jsme vzorek jak od bytové zástavby, tak od rodinných domů. Už jen při vysypávání byly vidět věci, které do těchto nádob vůbec nepatří a patří na sběrný dvůr,“ řekl Pavel Foltýn z oddělení odpadového hospodářství a zeleně. Jak dále podotkl, vše se dá materiálově využít a prodat, případně ekologicky zlikvidovat úplně jiným způsobem než zakopat na skládce. Plastové sáčky, obaly od sušenek a další plasty se využívají jako tuhé alternativní palivo například v cementárnách. Stejně tak gastroodpad, který slouží třeba při výrobě hnojiv a plynu.

Město Hodonín se snaží možnosti třídění odpadů pro občany neustále rozšiřovat. Kromě popelnic na plast, papír, sklo, bioodpad či textil bude zdvojnásoben počet nádob na jedlé tuky. Od května se navíc v pilotním projektu na sídlišti Jihovýchod začal nově třídit i kuchyňský gastroodpad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …