Hodonín: Výsledky lednového měření kvality ovzduší příjemně překvapily

06.11.2022 13:39 | Tisková zpráva

Vzpomínáte si na měření znečišťujících látek v ovzduší na 60 místech kraje ze začátku letošního roku? Odborníci z Centra dopravního výzkumu na nich monitorovali koncentrace polycyklických aromatických uhlovodíků včetně karcinogenního benzo(a)pyrenu a dalších znečišťujících látek.

Hodonín: Výsledky lednového měření kvality ovzduší příjemně překvapily
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Jedno z monitorovacích míst bylo v Hodoníně na Masarykově náměstí. Před pár dny byly prezentovány výsledky první etapy (zimního) měření, v němž si Hodonín stojí velmi dobře!

Měření se uskutečnilo v 60 lokalitách Jihomoravského kraje a 60 lokalitách Kraje Vysočina, a to v průběhu dvou sezon topných a jedné netopné. V zimě totiž mají velký vliv na kvalitu ovzduší topení v domácnostech a zhoršené rozptylové podmínky. Monitorovaly se však i další znečišťující látky jako SO2, NO, NO2, Nox, CO, O3, PM10, PM25 a PM1. Doposud se uskutečnilo měření v jedné zimní a letní etapě. Měření kvality ovzduší bude pokračovat ještě třetí etapou, která proběhne od 18. ledna 2023.

A jaké jsou výsledky měření první (zimní) etapy? V obecnější rovině monitoring v kraji ukazuje na dvě významná zjištění:

  1. koncentrace benzo[a]pyrenu se výrazně liší v jednotlivých městech a obcích,
  2. na území více než jedné třetiny měst a obcí (23 z 60) byly naměřeny zvýšené koncentrace benzo[a]pyrenu.

Hodonín mezi obce se zvýšenými koncentracemi benzo(a)pyrenu nepatří! Průměrná hodnota z šesti naměřených koncentrací v Hodoníně činí 0,48 ng.m-3 , a to je v pěti škálové hodnotící stupnici výsledek velmi dobrý! Výsledky monitoringu první (zimní) etapy měření je možné nalézt na webových stránkách https://monitoringpau.cz/#mapa-vysledku. Na interaktivní mapě lze zjistit, kde aktuálně měření probíhá a jsou tam uvedeny i výsledky zimní etapy měření. Jednotlivé body označují místo měření a jsou barevně rozlišeny podle průměrné koncentrace benzo(a)pyrenu. Po najetí kurzoru myši na konkrétní bod se zobrazí graf s výsledky.

Projekt z programu Životní prostředí, ekosystémy a změna klimatu je financován z Norských fondů. Výsledky poslouží krajům k přípravě akčních plánů a návrhů nápravných opatření ke zlepšení stavu ovzduší v obcích.

Benzo(a)pyren je jednou z nejproblematičtějších znečišťujících látek v ovzduší a je prokázaný jako lidský karcinogen. Patří do skupiny polycyklických aromatických uhlovodíků, které mají závažné dopady na zdraví člověka. Jeho koncentrace na mnoha měřicích stanicích imisního monitoringu v České republice překračují imisní limit daný zákonem č. 201/2012 Sb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …