Hradec Králové: Menší akce v oblasti kultury, sportu a cestovního ruchu město podpoří téměř pěti miliony

13.01.2021 9:15

Největší společenské akce v Hradci Králové se konají pod prestižní značkou Calendarium Regina či Královéhradecká nábřeží a mají v městském rozpočtu vyčleněnou svoji speciální kapitolu. Dotaci města však každoročně získávají i stovky menších událostí z oblasti kultury, sportu a cestovního ruchu.

Hradec Králové: Menší akce v oblasti kultury, sportu a cestovního ruchu město podpoří téměř pěti miliony
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V letošním roce má hradecká radnice ve svých grantových programech připravených celkem 4,7 milionu korun na podporu těchto akcí. Během prvního pololetí roku 2021 město rozdělí zhruba 2,5 milionu korun mezi 109 pořadatelů a kulturních subjektů. Některé žádosti již schválila rada města, další pak v druhé polovině ledna projednají městští zastupitelé.

„Zejména v této době výrazně utrpěly všechny oblasti společenského života. S příchodem vakcíny jsme konečně dostali novou naději, která může být nadějí také pro pořadatele kulturních a sportovních akcí. Většina z nich se v loňském roce nemohla konat, vládními nařízeními byly zasaženy i mnohé aktivity cestovního ruchu. Jako město bychom všem těmto oblastem chtěli dát možnost důstojného restartu a opět jim pomoci, a to alespoň formou dotací a samozřejmě naší podporou,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Anketa

Je nemorální chodit na oběd či pivo do hospody, když je to teď zakázané?

hlasovalo: 8782 lidí

Dotaci tak dostanou turnaje nebo republiková mistrovství v karate, pozemním hokeji, volejbale či minigolfu, běžecké, plavecké závody a celá řada dalších sportovních událostí pro všechny věkové kategorie. V oblasti kultury v prvním pololetí město podpoří pořádání výstav, koncertů, divadelních představení či soutěžních přehlídek amatérských souborů a umělců, v cestovním ruchu to je pak celá řada společenských akcí pro veřejnost na různých místech ve městě, podpora turistické atrakce parních lodí v Hradci Králové, dotace na provoz cyklobusů na Hradecku nebo na pořádání festivalů zaměřených například na gastronomii či saunování.

Město má v letošním roce na tyto akce a události v příslušných dotačních programech alokováno více finančních prostředků než v loňském roce, například v oblasti cestovního ruchu je v rozpočtu připraveno o půl milionu korun více než loni. V prvním pololetí by dotaci v celkové výši 852 tisíc korun mělo dostat 23 žadatelů na propagační a turistické projekty. V rámci sportu se v prvním pololetí plánuje rozdělit více než jeden milion korun mezi 59 akcí.

„Na podporu menších kulturních akcí v letošním roce má město ve svém rozpočtu připravené téměř dva miliony korun a v prvním pololetí by mezi 27 akcí mělo být rozděleno téměř 620 tisíc korun. Dotace do výše 50 tisíc korun schválila na svém dnešním zasedání rada města, vyšší dotace pak bude na svém zasedání projednávat zastupitelstvo města v druhé polovině ledna,“ říká Monika Štayrová, náměstkyně primátora pro kulturu, ekonomiku a dotace. O dotacích akcím ve druhém pololetí budou zastupitelé rozhodovat na základě hodnocení a doporučení příslušných komisí v červnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…