Hradec Králové: Město je připravené zřídit na letišti speciální azyl pro nakažené bez domova

03.04.2020 9:16

V úterý město Hradec Králové obdrželo nařízení vlády a rozhodnutí hejtmana Královéhradeckého kraje, kterým mu bylo uloženo zajistit objekt, který bude určený lidem bez přístřeší a osobám vykázaným z důvodu domácího násilí, u nichž bylo potvrzené onemocnění COVID-19 nebo jim byla nařízena karanténa. Pro tyto případy z celého spádového území obce s rozšířenou působností město poskytne v první řadě objekt, který přes zimu využívá Oblastní charita jako noclehárnu pro bezdomovce. Město zároveň těmto osobám musí zajistit dodávku potravin, ostrahu objektu a okolí by pak měla zajistit Policie ČR ve spolupráci s hradeckými strážníky.

Hradec Králové: Město je připravené zřídit na letišti speciální azyl pro nakažené bez domova
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Na rychlo jsem na včerejší odpoledne svolal krizový štáb města, všichni jsme se shodli na tom, že jde o další velmi rizikovou skupinu, která může nákazu nekontrolovaně šířit a je třeba být na tuto situaci připraveni. Jednoznačně jsme se shodli, že objekt na letišti bude pro tento případ vhodný, ale zároveň jsme v celé záležitosti objevili celou řadu neznámých, které bude nutné co nejdříve dořešit,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. „Bezdomovci jsou velmi specifickou skupinou lidí, problémy mohou nastat hned u testování, zda ho budou vůbec ochotni podstoupit. Městští strážníci sice mají o většině těchto lidí přehled, ale někdy může být pak nalezení jednotlivce, u kterého byl test pozitivní, komplikované. Dále nemáme bližší informace, v jakém režimu a především jak personálně vybavený má takovýto objekt pro nakažené bezdomovce být a jak má fungovat. Zdravotní péče již bude muset být zajištěna z úrovně kraje nebo státu, město své lékaře nemá,“ dodává primátor.

Ubytovna na letišti má kapacitu až 25 lůžek, sociální zařízení s WC a umývárnou. „V tuto chvíli je velmi těžké odhadnout, kolika lidí se tato situace může týkat. Na letišti však máme vytipované další prostory, které bude sice třeba vyklidit, drobně upravit a dovybavit, ale poměrně rychle by se dala celková kapacita takovéhoto zázemí navýšit o dalších zhruba šedesát míst,“ říká Věra Pourová, náměstkyně primátora pro oblast městského majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …