Hradec Králové: Město rozdělilo dotace kulturním organizacím a na menší turistické projekty

31.01.2018 13:49

Na činnost sdružení a spolků, které v Hradci Králové doplňují a oživují nabídku kulturního vyžití, město letos přispěje necelé dva miliony korun.

Hradec Králové: Město rozdělilo dotace kulturním organizacím a na menší turistické projekty
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Díky dotaci tak mohou celoročně fungovat různé hudební či folklórní soubory, pěvecké sbory nebo spolky výtvarných umělců. Dalších 1,2 milionu půjde tento rok na menší projekty z oblasti cestovního ruchu.

Město je spoluzakladatelem profesionálních kulturních institucí, jako jsou Klicperovo divadlo, divadlo Drak nebo Filharmonie Hradec Králové, které financuje formou vyrovnávací platby. „Všechny tyto společnosti jsou na špičkové úrovni, navíc nás reprezentují po celé republice i v zahraničí. Místní neprofesionální kultura je ale nezastupitelná a velmi důležitá pro rozvoj a formování společnosti, zároveň doplňuje nabídku i v těch oblastech kultury, kde si město nemůže dovolit dotovat profesionální zázemí,“ řekla Anna Maclová, náměstkyně primátora zodpovědná za kulturu a cestovní ruch. Na činnost zájmových kulturních organizací s aktivním uměleckým tělesem nebo bez něj město každoročně přispívá zhruba dvěma miliony korun. O dotaci požádalo celkem 32 subjektů, kterým zastupitelé zatím rozdělili téměř 1,8 milionu korun. „Mezi příjemci jsou například Spolek rodičů a přátel zdravotně postižených dětí Daneta, pěvecké sbory, hradecké swingové big bandy, folklórní soubory nebo taneční a výtvarná uskupení,“ přibližuje Maclová. Dotace je určena na provoz těchto subjektů, např. na notový materiál, kostýmy, nájem a vybavení zkušeben nebo kancelářské potřeby.

Z městského rozpočtu je financovaný další dotační titul, který přispívá na menší projekty v oblasti cestovního ruchu. Celkem je na tuto oblast připraveno 1,2 milionu korun, v první vlně byly rozdělené dotace za téměř sedm set tisíc korun. „Z 19 žádostí podporu získalo 14 z nich, jde například o příspěvek města na gastronomickou přehlídku v Hradci Králové, sraz historických vozidel, na vydání publikace o městě nebo na provoz oblíbených parníčků na Labi,“ doplnila Maclová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…