Hradec Králové: Na Černé stráni a Sítovce lesníci uvolnili místo i pro duby

15.02.2016 17:30

Městské lesy Hradec Králové chtějí zlepšit stav dvou přírodních památek - Černé stráně a Sítovky. Vytěžily proto část především smrků, které uvolnily místo vhodnějším dřevinám.

Hradec Králové: Na Černé stráni a Sítovce lesníci uvolnili místo i pro duby
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V prvně jmenované lokalitě jde o přetvoření nevhodného smrkového porostu porostem přirozené dřevinné skladby, na Sítovce se odstraněním nepůvodních smrků podpoří růst lípy srdčité. Po vykácení části dřevin se plocha na Černé stráni obnoví zčásti uměle a částečně přirozenou cestou ze semen, což už se děje. „Na Černé stráni došlo k redukci smrku v porostech ve stáří 20 až 28?let. Vytěžili jsme 1261?smrků, což představuje 63,4 metrů krychlových dřevní hmoty, a na místě jsme ponechali jen několik desítek jedinců. Z plochy se nyní začne odstraňovat klest. Zároveň jsme na místě vytvořili vhodné světelné podmínky pro růst mladých buků lesních, jedlí bělokorých a dubů letních. Počítáme s pokračováním v umělé obnově těmito dřevinami a zároveň se budeme snažit využít přirozené obnovy ze semen stávajících až stopadesátiletých dubů,” uvedl nadlesní Tomáš Jankovský. Dodal, že výrazně limitujícím faktorem jsou zde škody zvěří okusem, a to především zvěří srnčí, případně dančí. Lesníci proto musí mladé stromky chránit oplocením. Umělá obnova by zde potom měla přijít na řadu na jaře příštího roku.

V přírodní památce Sítovka lesníci odstranili ve smíšeném porostu ve věku téměř třicet let celkem 31?smrků, což by podle nich mělo podpořit žádoucí růst lípy srdčité, která je pro zdejší plochy vhodnější. „Oba zásahy byly provedeny podle plánů péče o přírodní památky a ve spolupráci s jejich tvůrcem Miroslavem Mikeskou, který si na obou místech provedl vyznačení stromů určených k těžbě. Všechny zásahy byly samozřejmě povoleny krajským úřadem,” doplnil Tomáš Jankovský.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

16:31 Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

Hokejové šílenství, které zaplavilo město, se dotklo i pardubického magistrátu. Ten ve spolupráci s …