Hradec Králové: Nové stromy z jarní výsadby již rostou, na podzim přibydou stovky dalších

19.04.2018 18:47

Více než sto nových stromů vysadili v tomto týdnu zaměstnanci hradeckých technických služeb. Na březnové prořezávání a kácení stromů, které bylo nutné vzhledem k jejich zdravotnímu stavu, navázala v rámci průběžné obnovy městské zeleně jarní výsadba mladých stromů.

Hradec Králové: Nové stromy z jarní výsadby již rostou, na podzim přibydou stovky dalších
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Vybrané dřeviny budou dosázené ještě v dubnu, rozsáhlejší výsadba stovek dalších stromů je tradičně plánovaná opět na podzim. Každoročně se na území města Hradci Králové vysadí zhruba šest set nových stromů, které nahradí podobný počet starých a poškozených.

„V rámci jarního sázení stromů jsme tento týden vysadili 52 jehličnatých a 64 listnatých stromů. U jehličnatých stromů se jednalo převážně o doplnění za poškozené stromy při vichřici Herwart z října loňského roku. Náhradu za tyto polomy však budeme do plánu výsadby zařazovat ještě několik let. Listnaté stromy byly vysázené v rámci obnovy městské zeleně, tedy za stromy pokácené na jaře z důvodu jejich špatného zdravotního stavu,“ řekl Daniel Jeřábek, vedoucí střediska městské zeleně hradeckých technických služeb.

Největší počet nových stromů bylo zasazeno na Smetanově a Tylově nábřeží, další mladé stromy stojí na Orlickém nábřeží a v Šimkových sadech. „Na Slezském Předměstí byla ve spolupráci s komisí místní samosprávy umístěna nová vrba v rámci celkových úprav travnaté plochy před hotelem Alessandria,“ doplnil Jeřábek.

V ulici U Kavalíru bylo vysazeno pět nových smrků jako náhradní výsadba za nedávno pokácené. Další náhradní výsadba v této lokalitě bude pokračovat v podzimním termínu 2018. „Doplnili jsme také stromořadí jeřábů u dětského hřiště v Poděbradově ulici. Výsadba stromů byla ale možná pouze na pozemcích v majetku města. Stromořadí tak není zcela kompletní, protože několik stromů chybí na soukromém pozemku,“ vysvětlil Daniel Jeřábek.

Rozsáhlejší výsadby budou jako každý rok pokračovat v podzimním termínu, který je s ohledem na fyziologii listnáčů výhodnější právě pro tento typ stromů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…