Hradec Králové: Nové úsporné osvětlení přibude v druhé etapě na malém městském okruhu

08.03.2023 14:51 | Tisková zpráva

Město Hradec Králové připravuje ve spolupráci s technickými službami již druhou etapu výměny stávajícího veřejného osvětlení, tentokrát na malém městském okruhu. Projektové dokumentaci a samotnému provedení díla musí předcházet ještě projektová příprava.

Hradec Králové: Nové úsporné osvětlení přibude v druhé etapě na malém městském okruhu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Její součástí budou energetický posudek, analýza a návrh osvětlení podle požadavků Národního plánu obnovy (NPO) či odborná spolupráce při žádosti o dotaci. Vypracování dokumentu na svém včerejším zasedání projednali radní města, podklady by měli mít k dispozici v květnu.

„Zpracování tohoto dokumentu je pro další rozvoj úsporného osvětlení v Hradci Králové velmi důležité. Je třeba zhodnotit, jakého osvětlení se bude výměna týkat, kde bude třeba doplnit nové výložníky a kolik nás to bude v budoucnu stát,“ popisuje náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Vrbický.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26318 lidí

Vypracování projektové přípravy, jejíž zadání na svém včerejším zasedání schválili radní města, vyjde na 135 tisíc korun bez DPH. Město by pak mělo mít k dispozici dokument, jehož součástí bude analýza a návrh osvětlení podle požadavků NPO, představí rozpočet celé akce, dále bude vypracován energetický posudek a v neposlední řadě připravena žádost o dotaci. Toto se týká druhé etapy výměny veřejného osvětlení v Hradci Králové, a to v oblasti malého městského okruhu, tedy na třídě Československé armády, v Komenského ulici a na Gočárově třídě.

Druhá etapa výměny veřejného osvětlení v souladu s NPO navazuje na první etapu, která bude probíhat na Gočárově okruhu. „Stávající osvětlení zde nahradí 381 kusů nových LED svítidel a 21 výložníků. Nyní probíhá tvorba projektové dokumentace. Se zahájením prací počítáme na přelomu podzimu a zimy letošního roku,“ dodává náměstek Vrbický.

Na obě etapy by radnice chtěla využít dotaci. „V rámci výměny osvětlení na Gočárově okruhu byla v loňském roce podána žádost o dotaci do Národního plánu obnovy. Jedná se o typ dotace na podporu zvýšení energetické účinnosti a úspornosti systémů veřejného osvětlení. Činit by mohla až 7,9 milionu korun,“ doplňuje náměstek primátorky pro oblast městských dotací a energetiky Lukáš Řádek.

Vzhledem k tomu, že do současné dotační výzvy Národního plánu obnovy spadajícího pod Ministerstvo průmyslu a obchodu je možné se přihlásit jednou za rok, chystá se město i letos podat do stejného titulu žádost o dotaci. „Na druhou etapu chceme žádost o dotaci ze stejného dotačního titulu, jelikož v tomto případě je možné žádost podávat opětovně. Naším cílem je dosažení maximální úspory elektrické energie. Snížení poptávky po elektřině navíc přispívá k poklesu ceny energie a pomáhá plnit naše klimatické závazky,“ vysvětluje náměstek Řádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.