Hradec Králové: Zastupitelé odsouhlasili přípravu zabezpečení Bílé věže

01.09.2021 8:38 | Tisková zpráva

O zabezpečení ochozu Bílé věže na Velkém náměstí v Hradci Králové rozhodli na svém zasedání zastupitelé města. Instalovány by zde měly být bezpečnostní sítě, jejichž podoba bude zřejmá až dle projektových návrhů.

Hradec Králové: Zastupitelé odsouhlasili přípravu zabezpečení Bílé věže
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Město chce během podzimních měsíců vybrat zpracovatele projektové dokumentace, která bude muset zohlednit stanovisko odboru památkové péče, řešení chce město konzultovat i s autorem poslední rekonstrukce Bílé věže.

„Tato památka se bohužel v posledních letech čím dál více stávala místem, kde se lidé rozhodli ukončit svůj život. Zabezpečení ochozu je ale nejspíš nepřesvědčí toto rozhodnutí změnit, zpravidla si najdou jiný způsob. Chceme ale především chránit nechtěné svědky těchto zoufalých činů dole v okolí věže. Právě tato skutečnost nás dovedla k nezbytnosti ochoz věže zabezpečit, a to prostřednictvím bezpečnostních sítí,“ vysvětluje náměstkyně primátora pro oblast kultury Monika Štayrová.

Město by mělo během podzimních měsíců vybrat zpracovatele projektové dokumentace, ze které vzejde vzhled i způsob ukotvení sítí. „Na instalaci bezpečnostních sítí včetně zpracování projektové dokumentace jsme si zatím vyčlenili 600 tisíc korun,“ doplňuje náměstkyně Štayrová.

Anketa

Je dobře, že se děti ve školách budou znovu testovat na covid-19?

29%
67%
hlasovalo: 3854 lidí

Bezpečnostní sítě by na Bílou věž mohly být instalovány v příštím roce. Způsob ukotvení i samotné provedení pak musí být v souladu se stanovisky odboru památkové péče. „V žádném případě nebude možné památku nějak narušit, k instalaci bezpečnostních sítí bude možné využít pouze stávající kotevní úchyty,“ uvádí vedoucí odboru památkové péče Jan Falta.

Kromě stanoviska odboru památkové péče bude město konzultovat zasíťování ochozu ještě s autory poslední rekonstrukce památky a dalšími dotčenými orgány, jako jsou například hasiči.

Veřejnosti přístupná věž je vysoká 72 metrů, vyhlídkový ochoz je ve výšce téměř 50 metrů. Historická památka je ve vlastnictví města, nájemcem je Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, která zde umožňuje turistické prohlídky.

Výstavba renesanční Bílé věže byla dokončena v roce 1589 a sloužila městu jako strážní a požární věž. Pojmenování Bílá věž je odvozeno od použitého stavebního kamene, který má světlou barvu. Je zde umístěn jeden ze tří největších zvonů v České republice – zvon Augustin, na který se zvoní při významných dnech. Zajímavostí věže jsou prohozené ručičky na ciferníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

10:23 Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

391 nových svítidel, 9 regulátorů napětí a 11 rozvaděčů veřejného osvětlení. Přerov plánuje ve druhé…