Hradec Králové bude mít 40 nových kontejnerů na kov a 25 na olej

25.09.2019 13:07

Hradec Králové kromě klasického třídění a recyklace odpadů rozšiřuje možnost sběru využitelných složek odpadů kovů a olejů. Po městě bude nově rozmístěno 40 kontejnerů na kov a 25 nádob na sběr jedlých olejů.

Hradec Králové bude mít 40 nových kontejnerů na kov a 25 na olej
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Pořízení nových třídících „zvonů“ na kov v šedé barvě předcházel pilotní projekt zaměřený na sběr kovů, který byl zahájen začátkem srpna před dvěma lety. Reakce na něj byla velmi kladná, proto se město rozhodlo sběr této komodity rozšířit. Současně s ním se rozšíří také sběr jedlých olejů, který bude možné provádět do označených 240 litrových nádob se svozem minimálně jednou za tři měsíce. Pořízení nových kontejnerů a nádob musí ještě začátkem října schválit zastupitelstvo.

„Máme za sebou zkušenost 20 měsíců, kdy lidé na Moravském předměstí využívali kontejnery, takzvaně šedé zvony, se spodním výsypem. Bylo tady rozmístěno celkem pět kusů a odezva od občanů je velmi kladná. Rozhodli jsme se počet takovýchto kontejnerů zvýšit a rozmístit je po celém Hradci.  Nejvíce, celkem sedm, jich bude umístěno na Moravském předměstí a pět v Malšovicích. V ostatních oblastech bude vždy minimálně jeden. Místa jsme nevybírali sami, ale ve spolupráci s komisemi místních samospráv,“ řekl investiční náměstek primátora Jiří Bláha. Pořízení nových kontejnerů musí ještě schválit zastupitelstvo města na začátku října. „Poté budou zvony pro sběr kovových obalů a rovněž nádoby pro sběr jedlých olejů instalovány na zvolená stanoviště ihned po jejich dodání, což by mělo být do konce letošního roku,“ řekl ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek a dodává: „Do kontejnerů na kovy je možné ukládat především kovové obaly od nápojů a potravin a také další drobný kovový odpad. Nepatří tam znečištěné plechovky od barev nebo jiných nebezpečných látek včetně baterií a dalšího elektroodpadu.“

Na celém území Hradce budou kromě sběrných zvonů na kov rozmístěny také nádoby na jedlé oleje s obsahem 240 litrů. „Umístěné budou rovněž na městských separačních stáních a budou řádně a přehledně označeny. Do nádob na oleje je třeba vhazovat pouze jedlé oleje v pevně uzavřených PET lahvích. Skleněné obaly jsou pro tento účel nevhodné z důvodu jejich možného poškození při přepravě. Do nádob pro sběr jedlých olejů a tuků by se neměly lít oleje volně bez obalu nebo do nich vhazovat jiné odpady či nádoby s jiným než jedlým olejem. Pro ukládání motorových, hydraulických a jiných průmyslových olejů jsou určeny čtyři sběrné dvory v Hradci Králové,“ dodává Hušek. Sběr jedlých olejů bude prováděn v rámci služby za tříděný odpad se svozem minimálně jednou za tři měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…