Hradec Králové chce v příštím roce získat dotace za stovky milionů

14.10.2021 17:01 | Tisková zpráva

Na rozvojové a investiční projekty chce radnice v Hradci Králové i v příštím roce na svůj účet obdržet dotace z evropských fondů, státního rozpočtu či jiných dotačních programů, a to více než 360 milionů korun.

Hradec Králové chce v příštím roce získat dotace za stovky milionů
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Mezi největší městské akce, které již mají dotaci schválenou nebo o ni bude požádáno, jsou vybudování inteligentního dopravního systému, výstavba lávky přes Labe, multifunkčního fotbalového stadionu, odlehčovací služby v Honkově ulici nebo rekonstrukce a zateplení školských budov.

Loni hradecká radnice z dotačních programů obdržela více než šedesát milionů korun. „Letos předpokládáme, že dostaneme téměř 52 milionů. Největší část z této sumy je 26,5 milionu na projekt inteligentního dopravního systému, který má být hotový v roce 2023 a kde máme schválenou celkovou dotaci 157,8 milionů korun. Další dotační miliony letos ušetří městskému rozpočtu u investic do zateplení školských budov, úpravy veřejného prostoru před zimním stadionem, vybudování chodníků a stezek pro cyklisty,“ popisuje náměstkyně primátora pro ekonomiku a dotace Monika Štayrová.

V současnosti jsou již v realizaci další velké projekty, které město zahájilo v posledním období a velkou část nákladů chce ušetřit prostřednictvím dotace. „Někde již máme dotaci schválenou, u jiných je žádost podaná nebo před podáním. Na stavbu lávky bychom měli dostat 102,7 milionů, 13,9 milionu na dokončení rekonstrukce a novou expozici v Muzeu východních Čech, 21,5 milionu na stavební úpravy domu pro sociální bydlení na Pražské třídě, více než 23 milionů máme schválených na dokončení dalších rekonstrukcí škol. V případě úspěšného vyhodnocení žádostí u projektů jako jsou fotbalový stadion, odlehčovací služba v Honkově ulici nebo rekonstrukce křižovatky Fortna půjde o další stovky dotačních milionů. Jejich přesnou výši budeme znát až po projednání a případném schválení žádostí. Kvalifikovaným odhadem bychom mohli v příštím roce obdržet více než 360 milionů korun. Pokud k těmto předpokladům připočteme již čerpané a obdržené dotace od roku 2010, jedná se o celkovou částku jedna a čtvrt miliardy korun z dotačních zdrojů,“ dodává náměstkyně Štayrová.

Hradec Králové čerpá dotace prostřednictvím ITI hradecko-pardubické aglomerace a to především z Integrovaného regionálního operačního programu. Dalšími zdroji dotací mimo ITI hradecko-pardubické aglomerace jsou Operační program Životní prostředí, Operační program Doprava, Státní fond dopravní infrastruktury, Státní fond životního prostředí, Ministerstvo kultury a Ministerstvo práce sociálních věcí, ale i Královéhradecký kraj nebo Norské fondy či Nadace ČEZ. O dotaci na nový multifunkční fotbalový stadion je pak požádáno u Národní sportovní agentury, kam také bude mířit v současnosti připravovaná žádost o dotaci na novou kanoistickou loděnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…